Obavijest o redukcijama vode na području općine Vitez

Uslijed obilnih padalina u zadnja tri dana došlo je do zamućenja vode na izvorištu Kruščica. Zamućene su kapitaže K2, špilja, K3 i K4, dok je termalno vrelo trenutno jedino u funkciji. Trenutna izdašnost termalnog vrela iznosi 150 l/s.U toku zamućenja, mutnoće su se kretale do 38 NTU, te u trenutku pisanja ove obavijesti maksimalna mutnoća vode na izvorišu Kruščica iznosi 21 NTU napominju u poduzeću VIK, a prenosi Vitkom.

Od trenutka zamućenja raspodjela vode sa izvorišta Kruščica vrši se tako da se za grad Vitez izdvaja više od 33% vode od ukupuog dotoka s izvorišta Kruščica. To znači da se od trenutka zamućenja vode protok za grad Vitez kreće u intervalima od 50 do 60 l/s, a za grad Zenicu od 90 do 100 l/s.

Nema procjene kada će se situacija stabilizirati, jer sam postupak razbistravanja vode na izvorištu Kruščica je prirodan i ovisi od vremenskih prilika, a to znači da na samom izvorištu ne postoji pročišćavanje vode, već se sirova voda s izvorišta direktno distribuira cjevovodom do rezervoara Zmajevac II u Zenici gdje se vrši klorisanje iste.

Potrebno je naglasiti da je od prošle godine smanjena aktivnost sječe šuma u zaštitnim vodozahvatnim zonama izvorišta Kruščica, tako da su zamućenja rjeđa i manja u odnosu na prijašnje godine.

Prethodni članakZavršena kulturna manifestacija Rujanski susreti
Sljedeći članakNa zgradi Elektroprivrede stoji natpis “ubojice”