O lijepa, o draga, o slatka slobodo

Čudni su puti Gospodnji, kaže jedna stara izreka, a upravo bi se ona mogla primjeniti na današnji vrlo srdačan susret starih znanaca, koji bi se teško prepoznali da su se kojim slučajem sreli na ulici.

Ipak, danas su se u Vitezu, posredstvom zajedničkih prijatelja, nakon više od 20 godina od prvog i do sada jedinog susreta, ponovno sreli Mirko Smoljić, dekan Vukovarskog veleučilišta, te poduzetnik Marinko Katava i Zoran Kupreškić, predsjednik HKD „Napredak“, podružnica Vitez.

Ono što povezuje njih trojicu je prvi, i do sda jedini, susret, koji se dogodio 7. listopada 1997. godine, kada su Katava i Kupreškić bili u svojstvu Haaškuh optuženika, a Smoljić kao načelnik Postaje aerodromske policije Split-Kaštela bio taj koji ih je ispratio do zrakoplova kojim su prevezeni u Haag.

„Jako sam sretan što sam nakon toliko vremena sreo ove drage ljude i što smo evocirali uspomene na ove teške trenutke. Bilo je to teško vrijeme, znao sam da nevini ljudi idu u Haag, a bio sam nemoćan bilo što učiniti. Neopisivo mi je drago vidjeti ih na slobodi, tim više što su uspjeli dokazati svoju nevinost“, kazao je za Vitez.info Mirko Smoljić.

Marinko Katava je nakon nešto više od tri mjeseca oslobođen iz Haaškog kazamata, te je danas uspješan poduzetnik, a Zoran Kupreškić, zajedno s bratom Mirjanom nakon više od 4 godine proglašen nevinim i bez isprike pušten na slobodu, a danas su uspješni kulturni djelatnici i uspješno vode podružnicu Napretka u Vitezu.

Mirko Smoljić je u međuvremenu bio savjetnik trojice ministara u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta RH, a od 2015. je dekan Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru.