Nužda zakon mijenja

Reagiranja, traženja, upozorenja, otvorena pisma…, kada je u pitanju „zaboravljeni” (ore)ustroj Travnika istovjetan Mostaru (ma kakav će biti) je, tvrde razočarani Travničani Hrvati, „vapaj žednih u pustinji”. Jer, njihove vapaje nitko ne sluša, ili je bolje reći nitko (od odgovornih) ne želi čuti, oko ustroja Mostara se koplja lome, a „koplje” kada je Travnik u pitanju, odavno je u „trnju”. A kako sada stvari stoje, prijeti da isto završi i ono „koplje” s kojim se bori(lo) za Mostar.

Naime, „mudrom šutnjom”kada je (pre)ustroj Travnika u pitanju mislilo se, tako otvoreno tvrde ogorčeni Hrvati Travnika,, lakše će se ostvariti realan i opravdan) ustroja Mostara, a Travnik je, ionako, već odavno, otpisan, pa zašto onda trošiti vrijeme, energiju i adute…, kada se sve to, svrsishodnije, s daleko većim izgledima na uspjeh, može iskoristiti u „borbi za Mostar”. A uz sve to, činilo se, (željelo se iz nekih krugova), Hrvati Travnika i svi Hrvati srednje Bosne, ili bar oni iz općina Lašvanske doline koji su s Travnikom i „pupčano” vezani, već su se pomirili „gubljenjem” Travnika, posebno kada su u pitanju amandmani na Ustav F BiH (XXV) i Ustav Srednjobosanske županije (IX), koji reguliraju ustrojstvo Travnika po načelima predviđenim za grad Mostar. A taka se utisak, prividan i apsolutno netočan, stvarao medijskom i političkom šutnjom, te očiglednom nezainteresiranošću međunarodnih dužnosnika i institucija

Naravno, to jednostavno nije točno, nego se ne žele čuti „vapaji žednih (željni pravde i istoga tretmana) u pustinji (Hrvati u Travniku)”. Za to je niz konkretnih potvrda, pokušaja, pisama, reagiranja, pisama na najviše razine (visokom predstavniku Valentinu Inzku…), a što potvrđuje i nedavni odlazak (23. siječnja) Hrvata, članova Općinskog vijeća Travnika, na razgovor, na traženje pomoći, kada je preustroj Travnika u pitanju, kod predsjednika Federacije BiH, Živka Budimira.

Inicijativu je pokrenula Općinska organizacija HSS-NHI, prihvatili su se vijećnici HDZ-a 1990. i HSS-a, dok spremnost ići na razgovor kod Živka Budimira među vijećnicima HDZ-a BiH nije bilo. Radi nelegitimnosti predsjednika F BiH Živka Budimira, ili iz nekih drugih razloga, nismo saznali, mada razlog(e) baš i nije teško dokučiti.

Budimir je primio predstavnike Hrvata, članove Općinskog vijeća Travnika, koji su ga detaljno upoznali s problematikom preustroja Travnika, s brojnim pokušajima aktualiziranja tog pitanja i upornom ignoriranju svih tih pokušaja od svih relevantnih domaćih i međunarodnih dužnosnika, organizacija, institucija…! A upravo to je razlog ovakvog očajničkog pokušaja, rekli bismo, koji teško može, u situaciji kada je samo pitanje dana kada će Budimir morati napustiti funkciju koja mu, po demokratskim uzusima i načelima i ne pripada, bilo kakve pomake napraviti kada je preustroj Travnika u pitanju. No, treba razumjeti Hrvate Travnika koji osjećaju da ih nezaustavljivo nosi bujica nebrige, neodgovornosti, podkusurivanja, prljavih igara…, a utopljenik se hvata i za slamku.

Zvonimir Čilić / VL