Nürnberg: Josipu Laštri iz Busovače brončana medalja za inovaciju “BmB”

Josipov izum veliko je priznanje i promocija za cijelu Busovaču, ali i državu…

Inovator Josip Laštro okitio se brončanom medaljom na međunarodnoj izložbi inovacija održanoj u Nürnbergu. Među nekoliko stotina inovacija našla se i inovacija ovog Busovljaka. Njegov izum nazvan “Berač malina Busovača” oduševio je stručnu komisiju, zbog čega je Josip i nagrađen odličnom brončanom medaljom.

Uz nagradu i medalju iz Nürnberga, Josipu su pripale i dvije nagrade s izložbi iz Skopja i Beograda. Na Ekonovi je dobio zlatnu medalju, dok se u Zagrebu na Arci okitio brončanom.

Kao što smo već ranije pisali, ova inovacija predstavljena je prije nekoliko mjeseci. Riječ je o uređaju (mašini) za branje plantažnog bobičastog voća. Predloženi uređaj namijenjen je za ekonomično, brzo i kvalitetno branje bobičastog voća i jagodičastog zasađenog voća, kao što su maline, kupine, borovnice i aronija.

Slikovito rečeno, uređaj radi kao kakav “pokretni tunel” – vuče ga traktor, preko redova voćke koja se bere. S obje strane ispumpava se snažan zrak i obara zrele plodove, ne oštećujući ih. Plodovi padaju na mekane, amortizirajuće četke, s kojih se otkotrljaju na transportnu traku koja iz odvozi u gajbe.

Svi dijelovi stroja izrađuju se od materijala koji zadovoljavaju norme za proizvodnju i pakovanje prehrambenih proizvoda. Širina “tunela” podešava se prema širini reda, a nivelacija se obavlja automatski.

Prednosti uređaja: Dnevno zamjenjuje do 60 radnika/berača, povećava za 50 posto sadržaj suhe materije, ali i ukupan prinos te sprječava pojavu i razvoj bolesti.

Prethodni članakVolkswagen je redizajnirao Golf VII
Sljedeći članakMarinko Jurešić – Špiro u nedjelju kreće na sedmo hodočašće u Vukovar