NS FBiH prihvatio skraćenje Premijer lige na 12 klubova

Nogometni savez Federacije Bosne i Hercegovine javno je prihvatio smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH sa 16 na 12, isključivo na osnovu sportskog principa, plasmana klubova na tablici.

O stavu donesenom na sjednici Izvršnog odbora entitetskog saveza sa sjedištem u Sarajevu pismenim putem NS FBiH je obavijestio Nogometni savez BiH.

“Prihvaćamo smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH isključivo na osnovu sportskog kriterija, princip – plasman na tabeli”, saopćili su iz NS Federacije BiH, javlja Anadolija.

“Federalci” su razmotrili oba prijedloga tročlane komisije N/FS BiH, kojom predsjedava Darko Ljubojević, te su istakli kako je za njih prihvatljiva “opcija broj dva”, odnosno da se šampionat postepeno skrati.

Naime, iz NS FBiH naveli su da Premijer liga BiH u sezoni 2016/2017. treba brojati 14 klubova, a kako od natjecateljske 2017/2018. godine u njoj sudjeluje 12 ekipa. Naveli su i kako su za paralelno smanjenje broja klubova u omladinskoj Premijer ligi BiH.

Ipak, smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH poslije prošlotjednog “političkog stava” entitetskog Nogometnog saveza Republike Srpske došlo je ponovo u pitanje. Iz Banja Luke su poslali poruku “za smanjenje smo lige na 12 klubova, ali bez obzira na sportski rezultat, tj. plasman na tablici tražimo da u prvoj sezoni skraćene lige timovi iz RS imaju četiri sigurna mjesta”, što je u suprotnosti s načelima i FIFA i UEFA koja jasno kažu kako bilo koja diskriminacija protivnika na terenu ne dolazi u obzir.

Oba prijedloga entitetskih saveza sagledat će članovi Izvršnog odbora N/FS BiH na sjednici 19. ožujka ove godine. Konačnu odluku ide li se napokon u toliko željeno smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH, neophodno za poboljšanje kvaliteta nogometa u ovoj balkanskoj zemlji, donijet će članovi Skupštine N/FS BiH na sjednici zakazanoj za 16. travnja ove godine.

Za reorganizaciju društva najboljih tada je potrebno da glasa dvije trećine plus jedan delegat u Općini koju sačinjava 40 osoba iz Federacije BiH i 20 iz Republike Srpske, javlja HMS.