Novo cjepivo iz Austrije štiti od svih varijanti koronavirusa 

Novo cjepivo iz Austrije štiti od svih varijanti koronavirusa, priopćio je Eurocomm PR, Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Tim znanstvenika Medicinskog sveučilišta u Beču razvio je novi tip cjepiva protiv virusa SARS-CoV-2 koja je, prema podacima iz pretkliničkih studija, djelotvorna protiv svih varijanti virusa, uključujući i omikron.

Cjepivo na bazi antigena PReS iz hepatitisa B ciljano djeluje na domene za vezanje receptora i potiče specifičnu reakciju stvaranja kvalitetnih IgG4 antitijela zahvaljujući kojima se sprječava prodiranje virusa u ćelije i posljedična infekcija. Dok postojeća genetska cjepiva protiv Covida-19 induciraju većinom privremeni imuni odgovor, ovim cjepivom dolazi i do stvaranja dugotrajnih antitijela.

Zbog proteina PReS znanstvenici očekuju da cjepivo djeluje i kod osoba kod kojih prije nije zabilježena nikakva imuna reakcija. Prema ranijim analizama, kod oko 20 posto oporavljenih od infekcije koronavirusom nije dokazano postojanje specifičnih antitijela zbog čega su bili izloženi stalnom riziku od reinfekcije.

– Stječe se trajni imunitet protiv starih i novih varijanti koronavirusa. Aktivne komponente cjepiva pojačavaju imuni odgovor i blokiraju širenje virusa – objašnjava voditelj istraživanja Rudolf Valenta iz centra za patofiziologiju, infektologiju i imunologiju.

Ispitivanja koja su prethodila razvijanju cjepiva zasnovana su na nekoliko desetljeća dugim saznanjima iz oblasti alergijskih bolesti. Rezultati su objavljeni u medicinskom magazinu Allergy.