Novim zakonom bit će uveden dres kod na fakultetima: Zabranjuju se mini suknje, majice na bretele, trenirke…

Studenti Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i drugih visokoškolskih ustanova u KS više neće moći na predavanja i ispite dolaziti oskudno i neprimjereno odjeveni.

Stoji ovo u Prijedlogu novog zakona o visokom obrazovanju, o kojem će se na sutrašnjoj sjednici izjašnjavati i zastupnici Skupštine KS.

Uska odjeća
Studentica Fakulteta političkih nauka Emina Obradović kaže da je primijetila da mnogo studentica na fakultete dolazi u kratkoj i uskoj odjeći.
– Pravilnik o primjerenom odijevanju imali smo u srednjoj školi i morali smo ga poštivati. Ne vidim razlog zbog čega i studenti, a posebno moje kolegice, ne bi morali povesti računa o tome kako će doći na predavanje ili izaći na ispit – smatra Obradović.
Adi Demir, student Stomatološkog fakulteta, podržava uvođenje dres koda.
– Širom svijeta postoji praksa da studenti moraju dolaziti primjereno i uredno obučeni. Ne vidim razlog zbog čega tako ne bi bilo i kod nas. Po odjeći često zaključujemo o kakvoj se osobi radi, a to se na fakultetima ne bi trebalo gledati. Neprimjereno je biti u trenirci ili uskoj i kratkoj haljini i zbog profesora – ističe Demir.

Poštivati kodeks

Dekan Filozofskog fakulteta UNSA-e Salih Fočo kaže da se kodeks oblačenja mora poštivati.
– Svako oblačenje mimo kodeksa predstavlja nepoštivanje obrazovne institucije i akademske zajednice.
Studenti dolaze na fakultete nužno radi znanja.

Kodeks oblačenja morao se uvesti jer je primijećeno na nekim fakultetima da su dolazili neprimjereno odjeveni, u trenirkama, kratkim suknjama i dekoltiranim majicama. Takva odjeća odaje primitivizam i zaostalost – kaže Fočo.

Podrška SPUS-a
U Studentskom parlamentu (SPUS) smatraju da će novim zakonom o visokom obrazovanju ovaj problem biti riješen.
– Do sada ta oblast nije bila uređena te su se studenti, a i profesori često ponašali kako ne dolikuje visokoškolskoj ustanovi. Također, na predavanja i ispite su dolazili u trenirkama, šorcevima, mini suknjama, majicama na bretele, što je narušavalo dignitet Univerziteta – kažu iz SPUS-a.

Prethodni članakNajnoviji dječji trend “Fidget spinner” zaludio je svijet!
Sljedeći članakBugojanski otkupljivači se izjasnili, otkupna cijena maline 1 KM