Novi zakon zabranjuje čak i elektronske cigarete i nargile, a kazne se kreću i do 5000 KM!

Pušenje na javnim mjestima u FBiH uskoro neće biti moguće. Vlada Federacije BiH utvrdila je Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana koji predviđa zabranu pušenja na javnim mjestima, što uključuje i ugostiteljske objekte.
Zabrana pušenja odnosi se, na sve zatvorene javne prostore i radna mjesta, a pušenje će biti dozvoljeno na otvorenom, u privatnim objektima, kao i u posebnim prostorijama u zatvorima i psihijatrijskim ustanovama. Jedan od noviteta je i zabrana pušenja u automobilu ukoliko se u istom nalazi osoba mlađa od 18 godina.
Zakon predviđa zabranu prodaje duhanskih proizvoda na udaljenosti do 100 m od škola, novi izgled pakiranja ovih proizvoda koji će sadržavati 65 posto površine sa grafičkim upozorenjima po zdravlje, kao i zabranu termina “light”, “superlight” i slične.
Što se tiče nargila i elektronskih cigareta, ovaj Zakon reguliše ovu oblast na način da se ti proizvodi smatraju duhanskim i ostalim proizvodima za pušenje i na njih se odnose iste odredbe .
Po novom zakanu novčanom kaznom od 100 KM kaznit će se za prekršaj fizičko lice koje upotrebljava duhan, duhanske i ostale proizvode za pušenje u zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prevozu suprotno ovom Zakonu. Kazna u iznosu od 2000 do 5000 KM plaća pravno lice koje ne zabrani upotrebu duhanskih prozvoda u skladu sa članom 5 ovog Zakona a kaznom 300 do 1000 KM kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu.

Prethodni članakDrvo palo na autoput A1 i oštetilo četiri vozila
Sljedeći članakReprezentacija svećenika BiH u malom nogometu osvojila srebro