Novi virus zaključat će vam računalo i natjerati da platite 600 KM

cryptolocker

cryptolockerVirusi, spyware ili malware raznih vrsta često od korisnika za ‘oslobađanje’ računala traže da njegov vlasnik plati otkupninu i ovaj trend nije neka novost, no najnovija napast ove vrste navodno se širi nevjerojatnom brzinom te nam ne preostaje ništa drugo nego upozoriti vas.

Najnovija prijetnja korisnicima Widowsa dolazi u obliku trojanca CryptoLocker i izuzetno je agresivan. Osim što od korisnika traži nešto viši iznos za ‘oslobađanje’ računala za to daje izuzetno kratak vremenski rok.

Pokupite li kojim slučajem CryptoLockera isti će vam šifrirati osobne podatke i datoteke te onemogućiti pristup njima. Dat će vam rok od 96 sati da platite 300 $ ili 300 Eura ili će vam u protivnom svi zaključani podaci biti nepovratno izbrisani.

Trojanac se širi porukama e-pošte i to najčešće u obliku obavijesti iz UPS-a ili FedExa zajedno s privitkom u obliku .pdf.exe, datoteke dvostruke ekstenzije. Američka služba koja prati napasti ove vrste navodi da su u opasnosti apsolutno svi korisnici, ne samo oni s tla SAD-a, te da napada vlasnike Windowsa u verzijama 8, 7, Vista te XP.

Za kraj nam ne preostaje ništa drugo nego podsjetiti da biste trebali koristiti neko od antivirusnih rješenja s najnovijim nadogradnjama te ni u kom slučaju nemojte otvarati privitke e-pošte nepoznatih izvora.