Novi veliki uspjeh viteške vatrogasne mladeži

Vatrogasna mladež Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Vitez” iz Viteza, kontinuirano, desetak i više godina, postiže vrhunske rezultate na domaćim i međunarodnim natjecanjima, pa i onim najjačim i najmasovnijim.

Potvrda toga je i uspjeh kojega su proteklog vikenda postigli u Zadru, na prvenstvu vatrogasne mladeži Vatrogasne zajednice Hrvatske. Naime, ustaljena je praksa da se u okviru hrvatskog državnog prvenstva vatrogasne mladeži pozovu i predstavnici više zemalja koje se, paralelno s državnim prvenstvom, međusobno natječu. Tako je bilo i ove godine, a uz mlade Vitežane koji su predstavljali BiH, nastupila je i vatrogasna mladež Njemačke, Austrije, Slovenije, Mađarske i Italije. I u takvoj snažnoj konkurenciji, po službenim međunarodnim pravilima i programu (CTIF), mladi Vitežani uzrasta od 12 do 16 godina osvojili su prvo mjesto ispred Austrije i Njemačke.

„To je, nedvojbeno, vrhunski rezultat, a posebno imali se u vidu u kakvim uvjetima, s kakvom opremom se spremamo i nastpamo u odnosu na, recimo, Njemačku, Italiju…! I to nije ostalo nezapaženo među vatrogasnim dužnosnicima a što potvrđuje i posebna javna čestitka koju nam je uputio predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, Ante Sanader, inače župan Splitsko-dalmatinski”, kazao nam je, nakon povratka u Vitez, tajnik DVD Vitez, trener mlade selekcije viteških vatrogasaca i član Izvršnog odbora Vatrogasne zajednice F BiH, Miroslav Grabovac.

Prema njegovim riječima, iako nastupaju pod bh zastavom i na natjecanju se svira himna BiH, DVD Vitez za nastup u Zadru, a tako je i inače, nije dobilo baš nikakvu pomoć od Srednjobosanske županije niti od F BiH. A njihov nastup sa sskromnih 300, odnosno 400 KM pomogla je OO HDZ-a BiH i Općina Vitez. „Pa kako onda u takvim uvjetima i s takvom nebrigom nadležnih naredne godine nastupiti na Vatrogasnoj olimpijadi u Fransuskoj, a pravo nastupa smo, već odavno, izborili”, znakovito kaže, ili je bolje reći pita, tajnik društva, ing. Miroslav Grabovac.