Novi veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić posjetio Vitez

Novoimenovani hrvatski veleposlanik Republike Hrvatske  u Bosni i Hercegovini, Ivan Sabolić, u utorak poslije podne posjetio je Vitez. To je, rekli bismo, običaj i tradicija da veleposlanici R Hrvatske u BiH, nakon imenovanja i početka rada jedna od prvih gradova ili krajeva koje posjete bude im Vitez i Lašvanska dolina. Domaćini su im bili gospodarstvenici Viteza na čelu s Franjom Rajkovićem i općinski načelnik, Tomislav Bošnjak – Matić. S veleposlanikom Sabolićem  u Vitezu bili su i Bernardica Periš, djelatnica Veleposlanstva, Nikica Pažin i direktor Gospodarske komore R Hrvatske pri Veleposlanstvu u BiH, a u Vitezu im se pridružio konzul Republike Hrvatske u Vitezu, Pero Bilušić.

Uz Franju Rajkoviće i općinskog načelnika Tomislava Bošnjaka Matića, razgovorima s veleposlanikom i njegovim suradnicima bili su i Zoran Maros, predsjednik Uprave FIS d.o.o. Vitez,  Anto Rajković, ECOS d.o.o Vitez, Dragan Kafadar, OVNAK d.o.o. i CM d.o.o Vitez,  Jozo Miškić, Bogner Edelsthal d.o.o., Nikola Franjić, Kristal d.o.o., Alojz Mlakić, AM 2000 d.o.o. Vitez i Anto Bilić, Tiskara Travnik.

Bilo je to dvosatno upoznavanje, druženje zanimljivo i konstruktivno, izneseno je niz dobrih zanimljivih i vrijednih informacija, prijedloga i inicijativa kako bi, uz pomoć Veleposlanstva u Sarajevu suradnja gospodarskih subjekata iz R Hrvatske i BiH, konkretno subjekata iz Viteza  i Lašvanske doline,  mogla biti bolja, jača, čvršća, konkretnija i korisnija, nego što je to bilo do sada.

Vitežani su iskazali zadovoljstvo i zahvalnost Republici Hrvatskoj na stalnoj podršci, materijalnoj prije svega – kulturnim, vjerskim, obrazovnim, medicinskim…-  organizacijama, društvima i institucijama, preko Državnog ureda Vlade  R Hrvatske za pomoć Hrvatima izvan Republike Hrvatske,  ali i na političkoj podršci koja je svakodnevna i koja se uglavnom svodi na podršku sunarodnjacima u BiH u borbi za njihovu jednakopravnost s ostala dva naroda u Bosni i Hercegovini.

Veleposlanik R Hrvatske, Ivan Sabolić je izrazio zadovoljstvo boravkom u Vitezu i razgovorom koji je vodio sa svojim domaćinima.

„Dosta toga sam već znao o Vitezu i Hrvatima koji ovdje i u Lašvanskoj dolini žive, o uspješnom gospodarstvu Viteza, o pomoći Vlade Hrvatske prije svega u gradnji Bolnice u Novoj Biloj, ali i o brojnim drugim projektima koje Vlada R Hrvatske financijski podržava preko Državnog ureda za pomoć Hrvatima izvan R Hrvatske. No, i dosta sam novoga  čuo i saznao u ovim našim razgovorima, niz podataka i informacija koje nisam znao a koji će, nadam se,  meni i mojim suradnicima poslužiti u našem budućem radu  i u suradnji s vama

Drago mi je čuti  da je moj prethodnik, Ivan Del Vechio kod vas ostavio dobar utisak, zadovoljni ste njegovim radom, pa meni preostaje  nastojati svojim radom ostati bar na razini na kojoj su on i njegov rad bili, ako ne napraviti i novi i još veći iskorak. Zajedno s vama želim raditi i djelovati na dobrobit Hrvata s ovoga ali i drugih područja BiH, na dobrobit Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske“, kazao je veleposlanik Sabolić.

Ovim razgovorima o druženju u Vitezu bio je prisutan Managing Direktor, ALIAS consulting agencije iz Čakovca koja ima i Consulting agenciju i u Grazu u Austriji, Miroslav Lisjak. S velikim zanimanjem pratio je razgovore i izrazio je spremnost na suradnju s viteškim gospodarstvenicima, a s Franjom Rajkoviće, vlasnikom Economica, razgovori o suradnji već su u poodmakloj fazi.

Veleposlaniku Ivanu Saboliću domaćini su poklonili i dvije knjige – Monografiju Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj i „Ljudi i vrijeme“, autora iz Viteza.