Novi udar na ionako prazne džepove građana: U BiH poskupljuju kruh i mlijeko?

Ovogodišnja suša i loši uvjeti za poljoprivrednike dovest će do poskupljenja svih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini, tvrdi Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH. Kako objašnjava, poljoprivrednici već osjećaju katastrofu zbog velikih šteta, a potrošači trebaju biti zabrinuti ne samo zbog viših cijena nego i zbog kvaliteta onoga što će biti uvezeno.

O poskupljenju pričamo već tri mjeseca. Sada se stvorio jedan domino-efekt i teško ga je zaustaviti. Moguće je da će se vlast sada vaditi da nema računice da poskupi kruh, recimo, jer pšenica nije bila pogođena sušom, ali zato jeste kukuruz i mnoge druge stvari. Nažalost, sve je povezano, kazao nam je Bićo.

Bosna i Hercegovina uvozi dio pšenice iz Srbije i Hrvatske, a i kod njih je proizvodnja prepolovljena, kazao je Bićo i dodao da se čuo s kolegama iz susjednih zemalja, koje su mu rekle da su štete ogromne i kod njih, tako da bi uvozne cijene mogle biti drastično više nego prethodne godine. Bićo dodaje da je proizvodnja mlijeka smanjena, ali i da postoji mogućnost pojave bolesti kod stoke.

Veliki broj poljoprivrednika želi odustati od proizvodnje. Ovce i druga stoka sada moraju izlaziti na ispašu, ali nemaju što da pasu, jer je sve izgorjelo. Farmeri su počeli koristiti zalihe, a silaže i sjenaže ne mogu se uvoziti. Počet će se pojavljivati različite bolesti, jer uvijek kada bude žestoko ljeto ili neke poplave, jave se različita oboljenja, rekao je Bićo. On smatra da će, osim kruha, poskupjeti mlijeko i ostale namirnice.

U kompaniji „Mlin Nezić“ iz Gračanice, koja proizvodi brašno, rekli su nam da, prema informacijama koje oni imaju, ne bi trebalo biti poskupljenja i da su takve priče pokušaj preprodavača da unesu strah na tržište.

Ovo su vjerojatno nastojanja preprodavača sirovina da pripreme potrošače na poskupljenja, to bi najvjerojatnije mogli uraditi pekari. Jer, kad god se desi neka nepogoda, kao što je suša, uvijek su na prvom udaru osnovne životne namirnice, rekli su u ovoj kompaniji.

Prethodni članakPočela ekshumacija na Korićanskim stijenama: Kosti su pomiješane, proces će biti težak
Sljedeći članakPravnim osobama zabranjen stalni pristup osobnim podacima građana BiH