NOVI TRAVNIK Zaboravljeni od svih: Sebešić, selo koje umire

Iako je prošlo 25 godina godina od rata, posljedice su još uvijek itekako vidljive, pogotovo na ruralnom području. Kad je u pitanju novotravničko područje, jedno od mjesta u kojima su one najvidljivije svakako je selo Sebešić, u kojem je prije rata živjelo oko 400 stanovnika, a danas ih je tamo tek – petnaestak, uglavnom starih i bolesnih.

Smješteno na rubnom dijelu općine prema planini Vranici, kroz selo danas prođu tek rijetki šumari i lovci, a mještani kažu kako su ih zaboravili svi.

“Liječniku u Novi Travnik nisam otišla pet ili šest mjeseci, iako sam stara i bolesna. Prije rata imali smo dva auta, štedjeli godinama i od usta odvajali da imamo sve što nam treba, a kad smo se vratili u selo u kući smo zatekli samo zidove. Danas nemam s čim otići u Dom zdravlja”, kazala nam je 90-godišnja Roza Rako, koju smo zatekli ispred kuće u kojoj živi sa sinom.

Od 80-tak kuća u selu obnovljena je tek nekolicina, a propali zidovi onih koje nisu obnovljene svjedoče teškim vremenima od kojih se selo nije, a vjerojatno i neće oporaviti.

Obitelj Ivoš čijih je većina članova raselila u Njemačku poslije rata potpuno su obnovili veliku obiteljsku kuću u kojoj danas žive samo dvoje nastarijih članova obitelji.

“Evo vidite kakva nam je kuća, svi smo se složili i obnovili je, samo ne znam kome. Kad pomremo mi stari vjerojatno će umrijeti i selo. Mladi su nam otišli, sin mi je ubijen u ratu, danas se obitelj okupi samo za godišnjicu. Ja i muž smo oboje bolesni”, kazala je Ane Ivoš.

Zaboravljeni su, dodaju, od svih, pa je vidjeti auto kroz selo nesvakidašnji događaj.

“Tu nas ima četiri kuće u kojima netko živi, nitko nas ne obilazi niti nas pita treba li nam šta. Svi su nas zaboravili, a jedino kad treba drva sjeći onda neki dođu. Nas svaka posjeta veseli, što kažu, neka ima bar tamburica, neka zveči”, rekla nam je baka Roza.

Kakva je danas situacija u Sebešiću pogledajte u fotogaleriji ispod.