NOVI TRAVNIK: Uspješna obiteljska manufaktura – proizvodnja kozjeg mlijeka

Mladi bračni par Goran i Dragana Marinčić iz Bučića bave se proizvodnjom i prodajom kozjeg mlijeka

Svako jutro točno u osam sati Dragana Marinčić u osobnom automobilu dovozi kozje mlijeko i sir iz Bučića u Novi Travnik. Mnogi su po njihove proizvode dolazili u Bučiće, međutim kako se povećala potražnja za kozjim mlijekom i sirom, svoje proizvode prodaju i u Novom Travniku.

Mnogi kod nas nisu mogli dolaziti jer je daleko ili su imali bolesnu djecu. Starije osobe pogotovo nisu dolazile. Međutim, evo za ovih nekoliko dana koliko prodajem naše proizvode građani su navikli da sam točna i dolaze, kupuju ili naručuju posebne sireve. Ljudi su oduševljeni ovim potezom zbog čega sam prijatno iznenađena. Jeste malo neobično da kozje mlijeko prodajem iz prtljažnika automobila, ali sam uvjerena ako se naši poslovi s kozama budu ovako razvijali mi ćemo biti prvi koji će imati svoje mljekomate za kozje mlijeko u poslovnim centrima barem u Lašvanskoj dolini”, priča Dragana Marinčić.

Goranovi roditelji uvijek su držali u staji po nekoliko domaćih životinja među kojima su bile i koze.

Moj otac je bio teško bolestan. Njegovo srce radilo je sa samo 25 posto snage. Liječnici su mu prognozirali dva do tri mjeseca života. Zahvaljujući kozjem mlijeku koje je svakodnevno pio u velikim količinama on je poživio još deset godina. Volim ovu farmu koza i kada radim najljepše se osjećam. U Bučićima je nekada bilo preko 500 koza. Kada je Tito donio zakon da se koze ukinu, kod nas je u selu narod osmislio uzrečicu ‘nesta koza, dođe tuberkuloza’. Zaista mnoga djeca su popravila svoje zdravstveno stanje hraneći se između ostalog i kozjim mlijekom, kaže Goran Marinčić iz Bučića.

Fokus.ba

Prethodni članakNarančasto upozorenje za srijedu: U Središnjoj Bosni će pasti oko 50 litara kiše po kvadratnom metru
Sljedeći članakFIDE majstor Dejan Marjanović prvi u Sarajevu