Novi Travnik: Općinsko vijeće danas razmatra povećanje cijena odvoza otpada

Dugogodišnje financijske probleme JKP “Vilenica čistoća” uzrokovane nametanjem odvoza otpada na skupu regionalnu deponiju Mošćanica i polumilijunskom tužbom radnika vladajući žele slomiti preko leđa građana.

Tako je povjerenstvo sastavljeno uglavnom od općinara i predstavnika firme donijelo prijedlog mjera za spas firme s kojim će danas ići pred Općinsko vijeće, koje je zbog svega izvanredno sazvalo i tematsku sjednicu na kojoj će “Vilenica čistoća” biti jedina točka dnevnog reda.

Prijedlog među ostalim podrazumijeva povećanje cijena odvoza otpada za 20 posto, te uvođenje paušala po 2 ili po 1 KM za sve korisnike, što bi zapravo predstavljalo povećanje računa građanima od oko 50 posto.

Problemi u ovom poduzeću godinama se guraju pod tepih, a tužba kojom su radnici sudskim putem dobili oko 500.000 KM došla je na naplatu. Firma nije u mogućnosti vratiti dug radnicima, niti plaćati račune odvoza na skupu deponiju koja im je nametnuta i za koju općina svake godine smanjuje suvbecioniranje, čime je zapravo došla na rub stečaja pa bi na ulici moglo ostati 30-tak ljudi čije su plaće ionako mizerne, te iznose od 460 do 520 KM.

Kako će se Vijeće očitovati o prijedogu za povećanje cijena odvoza otpada ostaje za vidjeti.