Novi Travnik: Općina uskratila stipendije studentima drugog ciklusa školovanja po bolonjskom sustavu

Novotravnički studenti 4. i 5. godina studija po bolonjskom sustavu nezadovoljni su ovogodišnjom raspodjelom stipendija obzirom da im je, tvrde, općina okrenula leđa i uskratila mogućnost dobivanja stipendije.

Tako je Bučićanin Stjepan Kolar, student četvrte godine radiološke tehnologije na Fakultetu zdravstvenih studija u Mostaru, kazao kako su mnogi studenti zapravo odustali od školovanja jer nisu imali podršku vlastite općine.

“Iako smo i dalje redovni studenti drugog ciklusa, općina nam ove godine nije dala aplicirati za stipendije. Mnogi nemaju mogućnost usavršavati svoje znanje sa dodatne dvije godine. Valjda bi svaka normalna država trebala pmoći, a ne raditi diskriminaciju između studenata. Kod nas je sistem takav da općina ne želi pomoći niti sa tih minimalnih 100 KM, na koje nemamo pravo, obzirom da to ne može pokriti ni troškove stana studentima koji studiraju izvan općine”, kazao je Kolar za Drukčiji.

Pojašnjenje od općine na prošloj sjednici Općinskog vijeća zatražili su i iz Kluba HDZ-a, čiji je predsjednik Marijan Marjanović pitao kako je moguće da studenti završnih godina nemaju pravo na stipendiju.

“Zašto se studentima 4. i 5. godine bolonjskog studija ne omogući konkurirati za općinsku stipendiju”, pitao je Marjanović.

No, iz općine nisu odgovorili na upit.