Novi Travnik: Nerminu Rustempašiću 15,5 godina zatvora za stravičnu prometnu nesreću

Za stravičnu prometnu nesreću koja se dogodila 7. prosinca prošle godine u Novom Travniku, a  u kojoj su majka i djevojčica izgubile život, te je ozlijeđeno još troje djece, Novotravničanin Nermin Rustempašić koji je vozio pijan, jučer na Kantonalnom sudu u Novom Travniku prvostepenom presudom osuđen je na 15 i pol godina zatvora.

U kaznu će u biti uračunato vrijeme dosad provedeno u pritvoru, u kojem je od 7. prosinca prošle godine, a Sudsko vijeće mu je ujedno i produžilo pritvor u trajanju od najdulje devet mjeseci. Osim toga, izrečena mu je i zabranja upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri godine, a što će početi teći nakon odsluženja kazne, obzirom da mu je utvrđeno prisustvo od 2,99 promila alkohola u krvi.

U obrazloženju presude, predsjednica Sudskog vijeća Lazarela Porić kazala je kako je sud priznanje optuženog uzeo kao olakotnu okolnost, ali i da je u cijelom slučaju bilo brojnih otegotnih okolnosti.

Između 2008. i 2016. godine Rustempašić je po osnovu raznih prekršaja osuđivan osam puta, šest puta zbog djela protiv imovine i dva puta zbog zloupotrebe droge, a ima i 1.500 KM neplaćenih kazni.

Obitelji poginulih i povrijeđene djece nakon čitanja presude najavile su žalbu kojom će tražiti maksimalnu zatvorsku kaznu od 20 godina.

Tako Smail Turić, otac poginule Alme Hajrić i djed njezine poginule kćerke Alme, kaže:

Ovo je sramota, nadao sam se približno maksimalnoj kazni. Pravni proces će ići dalje, takva kazna je ništa za ono što je napravio. To je samo pouka drugima da nastave konzumirati i raditi šta hoće, da bi na kraju dobili neku simboličnu kaznu, rekao je Turić.