NOVI TRAVNIK: Kavat proizvodi dječju obuću kojom promovira bh. ljepote i turizam

Klek, Prenj, Kram, Lukomir, Una su samo neke od bosanskohercegovačkih prirodnih ljepota, ali i nazivi obuće koju švedska tvrtka Kavat u Novom Travniku pravi pod brendom Made in Bosnia and Herzegovina (MIBH) s ciljem promocije turizma.

Ideja za pokretanjem prvog domaćeg bh. brenda obuće s oznakom Made in Bosnia and Herzegovina pojavila se još prije godinu dana, a teza je bila inspiracija i za ime brenda.

Tvrtka Kavat koja već godinama posluje u Novom Travniku i svoje prioizvode plasira na tržište Europske unije u narednom razdoblju proizvodit će i dječiju bh. obuću pod brendom “MIBH”.

“Smatrali smo da s tradicijom i iskustvom koje posjeduju mogu proizvesti i cipelu za bh. prostore, koja će biti kvalitetna, izrađena od najkvalitetnijih materijala na modernim tehnološkim procesima u proizvodnji obuće. Prilikom same konstrukcije cipele, surađivali smo s ortopedima jer smo obraćali pažnju na razvoj dječijeg stopala i to je nešto na što smo zaista obratili mnogo pažnje”, kazao je Samir Džambegović, rukovoditelj administrativnog sektora MIBH, piše Klix.ba. 

Povezivanje s prirodnim bogatstvima Bosne i Hercegovine je ideja koja je došla iz neopravdanog zapostavljanja prirodnih ljepota naše države koja ostavlja bez daha, a u proizvodnji većinom koriste prirodne premium materijale jedinstvene na Balkanu kako bi bili poveznica s prirodom Bosne i Hercegovine.

“Sklopili smo jednu priču u kojoj promoviramo našu zemlju, a ne samo proizvod. Izbor imena proizvoda je bio jednostavan. Potrudili smo se, a i nastavit ćemo s tom praksom da svi naši proizvodi nose nazive planina, rijeka, jezera ili nekog drugog mjesta u BiH. S ovim želimo potaknuti naše kupce da posjete, i uživaju u Bosni i Hercegovini, da obilaze planine, jezera, i sve predjele, koje nisu imali priliku da posjete, a možda nisu ni razmišljali o tome. Neka vas artikli kao što su: Nuga, Kram, Kmur, Prenj, Grm, Lukomir, Klek, Una i drugi inspiriraju da posjetite sva ta mjesta. Mi ćemo to smatrati uspjehom, a još ćemo ponosniji biti ako to bude u MIBH brendu”, dodaje Džambegović.

Džambegović kaže kako je njihovih prvih 10 proizvoda namijenjeno za najvažnije kupce – djecu, koja su budućnost zemlje i koja zaslužuju kvalitetu, ali da postoje i artikli za odrasle koji su napravljeni dva mjeseca nakon proizvodnje.

Ipak, nadaju se da će nakon prodaje u BiH kao i preko interneta njihovi proizvodi pronaći mjesto i na policama širom EU.

“Nadamo se, da ćemo uskoro imati priliku plasirati proizvode i na tržište EU, ali nažalost to je jako zahtjevan process, budući da naša zemlja nije članica EU, pa je zbog toga, isporuka iz naše zemlje jako komplicirana, i u većini slučajeva preskupa. Naš cilj je kontinuirani razvoj branda ‘mibh’ u vidu građenja vlastite maloprodajne mreže i otvaranje prodajnih objekata širom BiH”, zaključio je Džambegović.