Novi stručni iskoraci u novobiljanskoj bolnici

U utorak poslije podne u Hrvatskoj bolnici „Dr. fra Mato Nikolić“ upriličena je lijepa svečanost na kojoj je  službeno otvoren endoskopska dvorana Istina, dvorana, ili je bolje reći kabinet, već niz godina je bio u funkciji iako nije bio u potpunosti završne i svim potrebnim sredstvima i aparatima opremljen, i predstavljao je  regionalni centar izvrsnosti.

U njemu su se i do sada obavljale  dijagnostičke  i terapijske  endoskopske procedure –  gastroskopija, kolonoskopija, perkutana transhepatična kolonogiografija (PTC, perkutana biopsija jetre i gušterače i endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (ERCP).

No, sada je sve to dignuto na daleko višu razino opremljenosti ali i stručne kadrovske osposobljenosti, kako je ovom prilikom kazao ravnatelj bolnice u Novoj Biloj, primarius dr. Velimir Valjan. Jer, sada je kazao je dr. Valjan,  endoskopska dvorana najsuvremenije opremljena i u sinergiji s vrhunskim stručnim kadrom, spada u sami ove medicinske grana u Bosni i Hercegovini. A to potvrđuju i pacijenti iz svih krajeva naše države, pa tako i iz Sarajeva, Tuzle, Banjaluke…. A već početkom naredne godine počinje se graditi i šesta lamela bolnice, prije svega namijenjena upravo za  dijagnostičke i terapijske endoskopske procedure.

Dr. Valjan je također kazao kako je sve počelo prije osam godina u nepotpuno završenom i opremljenom endoskopskom kabinetu, a prije dvije godine krenulo se u osuvremenjavanje  dvorane u što je uloženo više od milijun KM, a što su financijski pomogli, resorno županijsko ministarstvo, Županijski zavod zdravstvenog osiguranja i Vlada Republike Hrvtaske A sada, uz vrhunske specijaliste novobiljanske bolnice, dr. Valjana i dr. Martinovića,  u  endoskopske procedure rade i vrhunski bosanskohercegovački  stručnjaci u ovoj oblasti, dr. Rold iz Zenice i dr. Gornjaković iz Sarajeva.

Ovoj svečanosti u Novoj Biloj prisustvovali su i brojni uglednici iz struktura političke, zakonodavne i izvršne vlasti Srednjobosanske županije i Federacije BiH, predvođeni ministrom Ministarstva zdravstva u  županijskoj Vladi, predsjedateljem županijske skupštine, te predsjednikom Federacije BiH, Nikolom Grubešićem, Josipom Kvasinom i Marinkom Čavarom.

U svom kratkom obraćanju novinarima, jedan od zaslužnih za nove iskorake novobiljanske bolnice, županijski ministar zdravstva, Nikola Grubešić  je kazao kako će županijsko Ministarstvo zdravstva i županijska Vlada u granicama svojih financijskih mogućnosti pomagati ovakve projekte u ovoj bolnici ali i u svim drugim zdravstvenim ustanovama na području Srednjobosanske županije.

Čestitarskim riječima domaćinima se kratko obratio i predsjednik Federacije, Marinko Čavara, iskazavši zahvalnost svima koji su realizaciji ovoga projekta dali doprinos, liječnicima i medicinskom osoblju koje u ovoj oblasti bilježi vrhunske rezultate, te županijskom Ministrstvu zdravstva, Županijskom zavodu zdravstvenog osiguranja i Vladi Republike Hrvatske koji su završetak i opremanje  endoskopske dvorane financirali.

Simboličkim presijecanjem vrpce endoskopsku dvoranu su otvorili i u rad pustili, ravnatelj bolnice, primarius dr. Velimir Valjam, županijsko ministar zdravstva, Nikola Grubešić i predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara.

Nakon službenog dijela programa, prof. dr. Srđan Gornjaković za medicinsko osoblje bolnice, predstavnike svih zdravstvenih ustanova s područja Srednjobosanske županije, te brojne uzvanike, održao je zanimljivo stručno-edukativno predavanje.