Novi roman Ante Marinčića

„Potom je sve nestalo“, naziv je knjige autora Ante Marinčića, poznatog hrvatskog i bosanskohercegovačkog pjesnika, romanopisca, novinara i publiciste iz Žepča, predstavljena u dvorani nakladnika knjige, HKD Napredak, podružnica Vitez.

Knjigu su predstavili književnik iz Zenice, Željko Grahovac i Dževad Galijašević, autor više knjiga s tematikom iz oblasti društvenih odnosa i terorizma. Marinčić je i autor vrlo zanimljivih knjiga: S onu stranu; Mudžahedinova žena; Na izvoru strasti; Kad ćeš naučiti; Rafaelo…, a predstavljač Galijašević ga je označio „najvećim živim književnikom ove zemlje, a najveći nedostatak mu je što iza sebe nema, niti je imao, propagandnu mašineriju kao neki mu suvremenici koji mu po spisateljskom umijeću ni do koljena nisu“.

Govoreći o književnom opusu Ante Marinčića i o njegovom najnovijem djelu „Potom je sve utihnulo“, Željko Grahovac je, uz ostalo, kazao: „Opće je mjesto u kulturi i u epohi kojoj pripadamo kada se kaže da „život piše romane i kada se na ovaj ili onaj način varira misao da i najneobuzdanija literarna mašta nije u stanju izmisliti niti posložiti tako nevjerojatne, uzbudljive i teške sadržaje priče- kako ih znaju ponekad iznjedriti i ponuditi životne realnosti ili sudbine pojedinih ljudi. Svjedočanstvo tomu u prilog je i potresna životna ispovijest glavne junakinje novog romana Ante Marinčića – u kojem je jasno da je autor „preuzeo“ jednu ispričanu životnu priču kao građu koju je, uz jedinome njemu znane intervencije i zahvate, trebao „samo“ prenijeti na papir“.

Tu ispričanu životnu priču koju je autor Marinčić „prezueo“ i na vrlo zanimljiv način romansirao , je životopis Have Bosančić, udane Pechvoger, iz Begova Hana kod Žepča, koju je, kao veliko iznenađenje, Marinčić pred stavio na ovom lijepom i zanimljivom kulturnom događaju. A njezina životna priča koja je sada romansirana pred čitateljima nedvojbeno će izazvati interes ljubitelja lijepe i zanimljive pisane riječi, ustvari je zanimljiva „priča tradicionalno izoliranog svijeta žene u zaostalom društvu i patrijarhalnim obiteljskim odnosima prividno bogatim moralnim načelima, a u suštini punim ljudskih poroka, svakovrsnog grijeha, a i nepravedno optuženih i kažnjavanih“, kako je ovom prilikom kazao predstavljač Dževad Galijašević.

Prethodni članakUN nema novca za borbu protiv ebole
Sljedeći članakPremijer liga BiH: Borac nije bauk