Novi nikotinski proizvodi na našem tržištu uznemirili roditelje

Veliku buru u bh. javnosti, početkom ove godine, izazvala je informacija da sve veći broj učenika osnovnih i srednjih škola koristi „snus“, vrećice duhana koje su, osim u Švedskoj, zabranjen proizvod širom Europske Unije. Ova javna debata i izostanak saznanja javnosti o čemu se točno radi i kako takvi proizvodi dolaze do maloljetnika, negativno svjetlo je bacila na naoko sličan proizvod, odnosno nikotinske vrećice koje su  legalan i dostupan proizvod u EU, pa samim tim i u našoj zemlji. 

Nikotinske vrećice ne sadrže duhan i stručnjaci ga svrstavaju u proizvode smanjenje štetnosti koji imaju ulogu i u borbi protiv pušenja, a mnogi ga smatraju jednim vidom “pomoći” kod smanjenja, ali i potpunog prestanka konzumiranja cigareta, piše Avaz.

Nedavno je Elma Dizdarević, potpredsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja SŽ, rekla da se Upravni odbor županijskog Vijeća roditelja nedavno odlučio obratiti Ministarstvu unutarnjih poslova sa zahtjevom za pojačanu kontrolu prodaje takvih proizvoda oko škola.

“Između ostalog, poslali smo zahtjev i županijskom inspektoratu, odnosno inspektoratu za tržište, da se izvrši kontrola koliko je taj proizvod dostupan djeci, posebno ublizini škola. Taj duhanski proizvod zabranila je EU, njegovu upotrebu, odnosno distribuciju i prodaju tih proizvoda. Zašto bi onda BiH bila mjesto gdje je taj proizvod dostupan? Kad prikupimo sve informacije, s adresa kojima smo pisali, zatražit ćemo podršku i Ministarstva za odgoj i obrazovanje da pojačamo kontrolu unutar škola”, rekla je ona.

Važno je naglasiti da bez obzira na to što tržišne inspekcije nisu utvrdile prisutnost tog zabranjenog proizvoda na tržištu, javnost je zbog manjka informacija negativni stav usmjerila prema naoko sličnom proizvodu koji je legalan i dostupan u EU pa i u BiH, a radi se o nikotinskim vrećicama.

Tragom polemike u kojoj se zamijenila nikotinske vrećice za „snus“, te koja je izazvala je veliku zabrinutost roditelja, kao i cijele bh. javnosti, predstavnik medicinske struke je u razgovoru za Avaz razjasnio o kakvom proizvodu je riječ.

Nikotinske vrećice, smatraju se proizvodom nove generacije koji ima sve preduvjete da postanu faktor promjene u kontroliranju duhana i smanjenju štetnih posljedica po zdravlje čovjeka. U principu, nove kategorije proizvoda su manje štetne od tradicionalnih duhanskih proizvoda koji se koriste širom svijeta, jer njihovom konzumacijom nema gorenja i s gorenjem povezanih štetnih spojeva, poput katrana.

U proteklih nekoliko godina među odraslim pušačima, kao i onima koji to više ne žele biti, sve su zastupljeniji nižerizični bezdimni proizvodi u koje između ostalog spadaju e-cigarete, grijani duhanski proizvodi, kao i nikotinske vrećice.

Ono što je važno za naglasiti, tu se radi o proizvodu koji u sebi sadrži nikotin, pa slijedom toga treba biti zakonski reguliran i nedostupan maloljetnicima, što je trenutno vakuum u našoj zemlji. Tim povodom, stručnjaci upozoravaju da nam je u ovom slučaju potrebna edukacija javnosti i trgovaca te bolja regulacija umjesto postojeće hajke.

Prema riječima prof. dr. Šekiba Sokolovića, internise, kardiologa i reumatologa, nikotinske vrećice ne sadrže duhan, te nema izgaranja i dima, što je njegova najveća prednost.

– Različite arome i količine nikotina u nikotinskim vrećicama koje su se pojavile na našem tržištu omogućavaju korisnicima uživanje u nikotinu bez dima. Međutim, postoje slične vrećice koje sadrže duhan i njih nazivamo snus. To je ta razlika. – navodi dr. Sokolović i dodaje kako je rađeno dosta studija po cijelom svijetu, od Japana pa nadalje, koje su pokazale da teški pušači, koji se ne mogu odviknuti od pušenja, koriste nikotinske vrećice kao sigurniji način unosa nikotina .

„Dokazano je da mnogi uz pomoć takvih proizvoda prestaju pušiti i da se broj pušača smanjuje uz ovu alternativu “, zaključuje dr. Sokolović.

Nikotinski proizvodi za oralnu upotrebu predstavljaju novu generaciju nikotinskih proizvoda bez dima i duhana. Prema izvještaju Komisije za oralni nikotin iz 2020. godine, koncept smanjenja štete potvrđen je u članku 1. Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duhana (FCTC). Za ukupnu dobrobit javnog zdravlja i zdravstva, trend prelaska odraslih pušača s cigareta na alternativne bezdimne proizvode, u što spadaju e-cigarete, grijani duhanski proizvodi i nikotinske vrećice bio bi koristan.