Novi način da “spalite” višak kalorija

Što ako biste mogli prevariti svoje tijelo misleći da su utrke na pokretnoj traci i sagorijevati kalorije velikom brzinom, a da pritom jednostavno hodate niz ulicu? Promjena naše stope potrošnje energije još je uvijek daleko u budućnost, ali rad na miševima istražuje kako se to moglo dogoditi. Dva tima znanstvenika sugerira da aktiviranje imunološke stanice u masti može pretvoriti u tkivo od vrste masti koje pohranjuje energiju na način da sagorjevaju, otvarajući potencijalne nove terapije protiv pretilosti i dijabetesa.

Postoje dvije vrste masti u ljudi: bijelo masno tkivo, što čini gotovo svu mast u odraslih, i smeđe masno tkivo, koje se nalaze u bebama, ali nestaje u starijoj dobi. Smeđa masnoća štiti od hladnoće (to je također česta kod životinja koje hiberniraju), a znanstvenici su otkrili da su miševi izloženi hladnom pokazuju privremeno “pečenje” nekih od njihovog bijelog masnog tkiva. Isti učinak se dogodio u preliminarnim studijama ljudi, gdje rumenila-što stvara tkivo poznat kao bež masti, pomaže proizvodnju topline i sagorijevanje kalorija.” No, hladno je jedini poticaj za koji znamo da može povećati bež mase masnog tkiva ili smeđe mase masnog tkiva”, kaže Ajay Chawla, psiholog na Sveučilištu u Kaliforniji (UC), San Franciscu. On je htio da se bolje razumiju kako je hladno izazvalo ovu promjenu u tkivo i da li postoji način da oponašaju hladno i izazivati ​​sagorjevanje na neki drugi način.

Prije nekoliko godina, Chawla grupa je izvijestila da izlaganja hladnoći aktivira makrofage, vrsta imunoloških stanica, u bijelom masnom tkivu. Kako bi se dodatno raspetljati što se događa, Chawla, njegov postdoc Yifu Qiu, i njihove kolege koristili su miševe koji nisu imali interleukin-4 (IL-4) i interleukin-13, proteine ​​koji pomažu aktiviranje makrofaga. Kad su izložili te miševe na hladno, životinja je razvila  manje bež masnih stanica nego što je to normalno životinjama, što ukazuje da su makrofagi ključ potamnjivanje bijele masti.

Ali kako  IL-4 od zdravih miševa, smješten u umjerenim uvjetima, stvoriti više bež masti? To je veliko pitanje, a Chawla grupa je utvrdila da je odgovor je bio potvrdan. Životinje koje žive na udobnoj 30 °C su dobile IL-4. Razina proteina koje pomaže tijelu proizvoditi toplinu, a to je izraženo u bež masti, skočila je 15 puta, a potrošnja energije životinja povećala za 15% do 20%, baš kao da su sjedili u prohladnom kavezu.

Diljem zemlje, stanični biolog i biokemičar Bruce Spiegelman i njegov bivši postdoktorski kolega Rajesh Rao, obojica na Harvard Medical School na Dana-Farber instituta za rak u Bostonu, su neovisno sondirali rumenila masti miša. Spiegelman grupa prethodno je pronašla da kada protein zvan PGC-1 je u mišićima, se nalazi u smeđem masnom tkivu. Želio je pronaći kariku koja nedostaje, bez obzira PGC-1 je izravno utjecal na masnoću. Spiegelmanov tim analizirao je gene i proteine ​​koji su uključen u masti kad je PGC-1  izražen u mišićima, i vidjeli su da se jedan gen isticao.

Gen proizvodi hormon meteorin, ili Metrnl, koji je izazvan u mišićima nakon vježbanja, a također s izlaganjem hladnoći. Znanstvenici su utvrdili da on također tamni poprimajući smeđu boju bijele masnoće u miševa. Miševi s obzirom da je genska terapija potaknula proizvodnju Metrnla, imali bolju toleranciju glukoze, što upućuje antidijabetično djelovanje, i izgubiili malu količinu težine. U skladu sa radom tima iz San Francisca, Metrnl je povećao broj određenih vrsta makrofaga i količinu IL-4 u masnom tkivu. Davanje miševima antitijela koje neutralizira Metrnl ostavlja negativan odgovor na hladno; nisu uspjeli aktivirati makrofage gena potrebnog za njihovu smeđu masnoću.

 

“Ovaj mehanizam za izazivanje u osnovi ove smeđe ili bež masne stanice … nije prethodno priznata”, kaže Patrick Seale, stručnjak za molekularni metabolizam na Sveučilištu u Pennsylvaniji. Metrnl, Seale navodi, “stvarno nije opisano prije samog davanja životinjama da li ovaj protein može inducirati ovaj Browingov odgovor”, koji je “Uzbudljiv.” A koji pak otvara zanimljivu mogućnosti za liječenje pretilosti i dijabetesa, kao što su davanje lijekova kao što su Metrnl, ako se ispostavi da je siguran i učinkovit.

 

“Ideja da se farmakološki može manipulirati potrošnje energije osobe, svakako je atraktivna ideja, i to je drugačiji način razmišljanja o pretilosti”, kaže Peter Tontonoz, koji proučava molekularni metabolizam na UC Los Angelesu . Kako taj proces funkcionira kod ljudi je još uvijek nepoznat. No, znanstvenici su razmišljanja unaprijed. Spiegelman, primjerice, suosnivač tvrtke, Ember Therapeutics, koja pokušava komercijalizirati rad.