Novi medicinski iskorak bolnice u Novoj Biloj

Hrvatska bolnica „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj, u nekim je stručnim oblastima, kao što su endoskopskei laparoskopske  procedure, spada u sami vrh bosanskohercegovačke medicine. No, tu se nije stalo, naprotiv, a što potvrđuje i novi vrhunski iskorak u ponedjeljak napravljen u Novoj Biloj.

Naime, u ovoj je bolnici, pod rukovodstvom dr. Mladena Ćuturića, izvedena prva endoskopska operacija sinusa, FEES (Functional endoscopic sinus surgery), a riječ je o uklanjanju patoloških promjena sinusa uz očuvanje osnovnih anatomskih struktura. Ukoliko pri operaciji dolazi do odstranjenja nekih struktura, srednje ili donje nosne školjke, recimo, takva se operacija naziva samo endoskopska operacija sinusa  – FSS.

Dr. Mladen Ćuturić, koji  je za ovaj medicinski poduhvat dobio niz čestitki od kolega i prijatelja, nam kaže da se ovakve operacije „nigdje u Bosni i Hercegovini ne izvode rutinski“.

„Naravno, sretan sam što smo u našoj bolnici uspjeli izvršiti ovakvu operaciju. Još jednom smo pokazali da je naša bolnica centar izvrsnosti, da postajemo referalni centar za endoskopske procedure, a ovom operacijom u ovoj bolnici ispisana je i nova stranica povijesti“, sa zadovoljstvom za Vitez.info kontaktira dr. Ćuturić, te nam dodatno pojašnjava. U početku, krajem sedamdesetih, FESS je bila zamišljena kao endoskopska dijagnostička metoda i kao operativna metoda ograničena na upalne i polipozne promjene sinusa. Kasnije su se indikacije proširile i na beningne tumore, a zadnjih desetak godina i na operacije malignih tumora sinusa. Ova metoda (FESS) nije jednostavna i moguće su brojne komplikacije: krvarenje, ozljeda orbite, likvoreje, endokranijalne komplikacije, ozljeda  nazolakrimalnog kanala, n. optikusa, unutarnje karotide… Ovaj novi iskorak naše bolnice u  ovoj medicinskoj oblasti rezultati  su dugotrajnog procesa edukacije kroz nove spoznaje na međunarodnim simpozijima, ali svakako, i nedvojbeno, i skupe najsuvremenije opreme koju ova bolnica sada ima.

„Stoga se želim zahvaliti, uz veliku materijalnu podršku koju imamo od Vlade Republike Hrvatske, u ovom slučaju, vodstvu tvrtke „Bet live“, na čelu s  direktorom Goranom Jozipovićem, koja je osigurala sredstva za novu suvremenu opremu. I naravno, ravnatelju naše bolnice, primariusu dr. Velimiru Valjanu koji nam je, uvijek, potpora u svakom pogledu

Dr. Mladen Ćuturić, koji, iako relativno mlad, uživa veliko povjerenje pacijenata, uvažavanje kolega…, rođen je u Zenici 1979. godine. Medicinski fakultet završio je u Mostaru a otorinolaringologiju je specijalizira u Zagrebu