Novi iskoraci novobiljanske bolnice

Prošle godine 15. rujna u Hrvatskoj bolnici „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj priređena je lijepa i skromna svečanost. Naime, tog dana su i službeno počeli radovi na izgradnji šeste lamele bolničkog zdanja, a uz članove Odbora za gradnju, na čelu s predsjednikom Nikolom Grubešićem, ministrom zdravstva u Vladi Srednjobosanske županije, prisutni su bili i članovi Upravnog vijeća bolnice, predstavnici konzorcija tvrtki koje su na javnom natječaju dobile ovaj zahtjevni posao, na čelu s direktorom viteške tvrtke „UKRAS“, Igorom Šakićem, te tvrtke „Ledić arhitektura“ iz Travnika, na čelu s direktorom Josipom Ledićem.

Prisutni su bili i županijski dužnosnici, ministrica Katica Čerkezi predsjednik županijske Skupštine, Josip Kvasina, državna ministrica obrane, Marina Pendeš i predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavar. Iz Republike Hrvatske početku radova na izgradnji šeste lamele prisutni su bili, Žana Ćorić, savjetnica u Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske i dr. Denis Kovačić, pomoćnik ministra zdravstva u Vladi R.H.

Na žalost, nakon objave ove informacije mogli su se pročitati u nekim medijima kako je riječ  o predizbornim igrama, nevjerica u izgradnju šeste lamele s novim prostornim i stručno-medicinskim iskorakom ove ugledne  zdravstvene ustanove. No, „nevjernici“ nisu bili u pravu u što smo se uvjerili ovih dana posjetom bolnici u Novoj Biloj, razgovorom s ravnateljem primariusom dr. Velimirom Valjanom.

„Radovi na šestoj lameli idu zacrtanom dinamikom i ne bude li nekih ozbiljnih i nepredvidivih problema, a nema razloga da ih bude, ovaj za na i za građane cijele srednje Bosne, važni novi veliki iskorak, šesta lamela s važnim novim suvremenim sadržajima, u punoj funkciji bit će već na samom početku 2018. godine“, kazao je ravnatelj Valjan za Vitez.info i naglasio kako je investicija „teška“ oko 2 milijuna KM i najveća je u javnom zdravstvu Srednjobosanske županije u proteklih nekoliko godina.

Ovu investiciju financira, uglavnom, Vlada Republike Hrvatske i s završetkom radova koji se očekuju do kraja godine, bit će izmirene i sve obveze spram izvođačima radova, tvrtkama iz Viteza, Novog Travnika i Travnika.

Ravnatelj Velimir Valjan je kazao za Vitez.info kako će novoizgrađena lamela imati 1.250 metara kvadratnih korisnog prostora gdje će biti smještena transfuziologija, trenutno u ne uvjetnom podrumskom prostoru, te citologija i patologija.

„Za transfuziologiju i cistologiju imamo stručne kadrove, a do kraja godine, kada će na novoizgrađenoj lameli biti završeni vanjski i unutarnji radovi imat ćemo odgovarajući stručni kadar i za  patologiju“, kazao je dr. Valjan, navodeći kako će  ova bolnička lamela imati dodatnih 25 polivalentnih  bolnički ležaja koji će biti korišteni i za pacijente kirurgije koja je trenutno skučenog ležajnog prostora, a bit će uposleno i 30 novih djelatnika, uglavnom medicinske struke – srednje, više i visoke – te manji broj pomoćnog osoblja.

Bolnica u Novoj Biloj  trenutno ima 185 uposlenih djelatnika od čega 47 liječnika različitih specijalnosti.

„Za sada je to optimalan broj, trenutno kada su kadrovi u pitanju, naša bolnica je u dobroj poziciji, redovno stipendiramo studente, mlade liječnike šaljemo na specijalizacije, pratimo migracije medicinskih kadrova iz pojedinih medicinskih ustanova, kako bi  moguće probleme po tim pitanjima preduhitrili“ kazao je dr. Valjan za portal Vitez.info.

Primarius Valjan navodi kako su na zgradi bolnice u protekle tri godine urađeni mnogi zahvati.Sanirano je u potpunosti krovište, urađeni su i brojni drugi manji zahvati a što je najvažnije i financijski bilo najzahtjevnije, pri kraju je projekt energetske učinkovitosti čemu je prethodila zamjena postrojenja za grijanje na lož ulje čišćim i energetski daleko učinkovitijim i jeftinijom peletima.

„Ove važne zahvate uradili smo uz veliku pomoć Vlade Srednjobosanske županije na čelu, i uz veliku ulogu s  ministra zdravstva, Nikolom Grubešićem i uz financijsku podršku Ministarstva zdravstva F BiH. Samo na tim radovima i zahvatima ( zamjena stolarije, sustava grijanja, izolacije…) godišnje uštedimo 100.000 KM. I  završetkom šeste lamele i stavljanjem u funkciju potpuno završenog projekta energetske učinkovitosti,  što će biti okončano do početka ovogodišnje sezone grijanja, sa zadovoljstvom mogu reći, onako narodnjački, naša bolnica  „će biti kao nova“, uz osmjeh kaže dr. Valjan

Ravnatelj Valjan podsjeća na, bez ikakvog valjanog argumenta, u startu iskazanu nevjericu u gradnju, izgradnju i stavljanje u funkciju šeste bolničke lamele do kraja ove godine.

„Naravno, prognoze „dušebrižnika“ su se izjalovile, na žalost od tada pa do danas kada ste vi iz Večernjaka došli vidjeti što se radi, što se uradilo, od njih nikoga nije bilo. A u protivnom, da su kojim slučajem „pogodili“, sjatili bi se ovdje zvani i nezvani, znani i neznani i tko zna kuda i kave bi informacije bile plasirane. Ovako, kada sve ide i funkcionira, planovi se ispunjavaju i realiziraju, njih nema. Jer, zdrava i dobra informacija u ovom „ludom vremenu“ nije dobra, nije potrebna, pa se tako potvrđuje i podatak da je kod nas u medijima odnos dobrih i loših informacija 1 : 12. Pa zar je sve tako crno?

A ugodan razgovor s uvijek spremnim ravnateljem Valjanom za razgovor, tražili smo provjeru informacije kako iz svih krajeva BiH dolaze pacijenti u Hrvatsku bolnicu „Dr. fra Mato Nikolić“ radi određenih medicinskih usluga. Kojih?, pitamo dr. Valjana.

„Istina je, na naš ponos, a ni toga nema u medijima. Naime, imamo vrhunsku opremu i vrhunske kadrove, i vrlo uspješno, rekao bih da smo zaista među rijetkim u BiH,  gdje se vrlo uspješno radi: – ENDOSKOPSKARETROGRADNA HOLANGIO PANKREATOGRAFIJA, te ENDOSKOPSKE I LAPAROSKOPSKE PROCEDURE. Na žalost, nemamo dovoljno kapaciteta za prijem brojnih pacijenata iz cijele BiH koji traže našu uslugu i pomoć, pa su, ponekad nužna i duža čekanja na prijem. Ali nikoga ne odbijamo“, kaže primarius dr. Velimir Valjan

Prethodni članakIvica Bonić: NK Vitezu trebaju pojačanja
Sljedeći članakIz GKM-a Vitez otkazali sutrašnje igranje predstave “Brat magarac” HNK-a Mostar