Osnovan neformalni klub hrvatskih gospodarstvenika u BiH

Utemeljiteljska Skupština Kluba hrvatskih gospodarstvenika u Bosni i Hercegovini održana je u utorak poslije podne u Franšiznom centru u Vitezu. Inicijativu je pokrenulo hrvatsko veleposlanstvo u BiH, na čelu s veleposlanikom mr.sc. Ivanom Del Vechiom, dok je predsjedatelj Inicijativnog odbora osnivanja Kluba bio Milan Šarlija.

U maloj dvorani hotela „Central“ u Franšiznom centru BiH u Vitezu bilo je šezdesetak uglednih gospodarstvenika i voditelja hrvatskih tvrtki u BiH, jedan broj pozvanih predstavnika poznatih bosanskohercegovačkih tvrtki koje uspješno posluju s hrvatskim gospodarstvom, koje je predvodio vlasnik Economica iz Viteza, Franjo Rajković, te više uglednih dužnosnika izvršne i zakonodavne vlasti Federacije i BiH, te dužnosnika gospodarskih institucija i asocijacija. Među njima bili su i Blaženka Mišković, zamjenica direktora federalne Agencije za strane investicije (FIPA), Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH, Bruno Bojić, predsjednik (dopredsjednik) Vanjske trgovinske komore BiH, predsjednik Federacije Bih, Marinko Čavara i drugi.

Prigodnim riječima okupljenim su se obratili veleposlanik Ivan Del Vechio i predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara.

Kako je kazao veleposlanik Del Vechio, članovi kluba mogu postati svi predstavnici hrvatskih tvrtki koje posluju u BiH, a zacrtani ciljevi Kluba trebali bi se ostvarivati iznalaženjem konstruktivnih rješenja za gospodarske probleme koji se tiču hrvatsko-bosanskohercegovačke gospodarske suradnje, na načelima zakonitosti, dobrih poslovnih običaja i poslovnog morala. Kazao je, također kako su ciljevi i zadaci Kluba unapređenje poslovne suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, naročito putem poticaja trgovine, investicija i drugih vidova gospodarske suradnje,te pružanje podrške hrvatskim tvrtkama koje posluju u BiH. Riječ je i o razmijeni informacija, iskustava i ideja između hrvatskih gospodarskih subjekata koji djeluju u BiH, uspostava kontakata s državnim tijelima, gospodarskim komorama i drugim gospodarskim asocijacijama.

Radom i djelovanjem Kluba rukovodit će petočlani Koordinacijski odbor izabran na utemeljiteljskoj Skupštini održanoj u utorak u Vitezu.