Novi iskoraci gospodarske suradnje Hrvatske i BiH

Vitez je u utorak bio domaćin vrlo zanimljivog sastanka kojemu je od važnih i uglednih sudionika dat značaj važnog iskoraka u boljoj gospodarskoj suradnji hrvatskog i bosanskohercegovačkog gospodarstva. Riječ je, naime, o utemeljenju Kluba hrvatskih gospodarstvenika i hrvatskih gospodarskih subjekata koji djeluju, rade i posluju u BiH.

Po općim ocjenama odaziv pozvanih, mjesto održavanja, organizacija i rezultati sastanka u potpunosti su ispunili i cilj i nakanu. A evo što su o tomu rekli, inicijator i organizator, hrvatski veleposlanik u BiH, mr. sc. Ivan Del Vechio i neki od uvaženih i istaknuti sudionika sastanka iz Republike Hrvatske i iz BiH..

Veleposlanik, Ivan Del Vechio:

Ideja je bila, u potpunosti je i uspjela, okupiti hrvatske gospodarstvenike koji posluju u BiH i njihove bosanskohercegovačke partnere s ciljem priprema za ono što dolazi. A to je harmonizacija propisa i zakona usklađenih s zakonodavstvom Europske unije. Mi želimo utjecati kroz ove i slične naše susrete, razgovore i djelovanja, kroz lobiranja, kako bi se maksimalno digla razina pravne države, a gospodarstvenici onda radili u boljem i povoljnijem gospodarskom okruženju.

Naravno, cilj je i razvijanje boljih i kvalitetnijih gospodarskih odnosa Hrvatske i BiH, za što su zainteresirane obje strane i njihovi gospodarstvenici. I kroz novoosnovan Klub, kroz naše zajedničke susrete i razgovore tražit ćemo partnere iz obje države, bilo partnere za zajedničke investicije, strateška ulaganja, s jedne ili druge strane, a to znači okupljati se, razgovarati, udruživati se, organizirati i promovirati gospodarsku suradnju BiH i Hrvatske. Stoga smo pozvali predsjednika Federacije BiH, Marinka Čavaru i od njega zatražili podršku našim naporima, a s istim ovaj put su s nama bili i odgovorni iz federalne Gospodarske komore i Vanjskotrgovineke komore BiH. Nakon ovog uspješnog sastanka u Vitezu aktivirati ćemo se u uključivanju u ove aktivnosti i hrvatske strane, prije svega hrvatske Gospodarske komore, nekih drugih gospodarskih asocijacija, te svakako Udruge „Prsten“ koju su osnovali i vode je hrvatski gospodarstvenici porijeklom iz BiH..

Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH:

Zadovoljan sam i počašćen i samim pozivom na ovaj sastanak gdje su se okupili gospodarstvenici iz Hrvatske koji posluju u BiH, a drago mi je što su tu s njima i ugledni gospodarstvenici iz BiH. Želim također istaknuti da je dužnost i obveza svakog dužnosnika vlasti, u okviru njegovih ovlasti, stvarati gospodarstvenicima pravni ambijent, okvir kako bi gospodarstvenici mogli dati još veći obol gospodarstvu, zapošljavanju i tako boljem životu svih građana BiH. Naravno, politički dužnosnici ne mogu stvarati i otvarati nova radna mjesta, na nama je zadatak aktivno se uključivati u donošenje odgovarajućih zakona, potrebne zakonske regulative, a to jedino možemo slušajući i razumijevajući želje, potrebe i opravdane zahtjeve naših kao i gospodarstvenika iz Hrvatske i drugih zemalja. U tom smislu uvijek, u svakom trenutku, inicijativama gospodarstva i traženju boljih zakonskih rješenja za uspješnije poslovanje, bit ću im na raspolaganju.

Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH:

Ovaj sastanak, okupljenih uglednih gospodarstvenika, relevantni predstavnici struktura vlasti, gospodarskih asocijacija…, svakako zaslužuje vrhunske ocjene i sve moguće pohvale. Mjesto sastanka, Vitez, može imati i simboličko značenje jer ova je općina sa svojim gospodarstvom može i trebala bi biti primjerom i drugim sredinama. Kada je riječ o ovom sastanku, njegovim nakanama i ciljevima, jasno je, i uvijek je tako, pa i gospodarske tvrtke koje posluju u BiH traže za sebe što bolje i povoljnije mjesto, ulogu, zaradu… Međutim, u takvim traženjima ima, i mora biti i prostora i efekta i za dobrobit naših gospodarstvenika, naših ljudi, države i to se nikako i nikada ne treba zanemariti. Recimo, uvijek ima mogućnosti da neka, recimo, hrvatska tvrtka otvori svoje pogone, mini tvrtku ovdje u BiH. Treba raditi, tražiti, takve putove i inicijative pokretati. Na tom planu napravit ću i ja, Goispodarska komora Federacije BiH, određene korake. Recimo, nema dvojbe da Podravka, čije je BiH važno tržište ima prostora, rekao bi i interesa, orvoriti svoje pogone u Posavini, srednjoj Bosni ili Hercegovinai. Na to planu, na sličnim aktivnostima treba raditi i tražiti nove korake i iskorake u gospodarskoj suradnji. Na tom tragu je i ovaj sastanak i ove aktivnosti koje je pokrenuo i evo vodi veleposlanik Del Vechio.

Bruno Bojić, predsjednik/dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH:

Veleposlanik Del Vechio zaslužuje pohvale za ovakvu inicijativu, za ovo okupljanje u Vitezu. Drago mi je što će konačno profunkcionirati jedno ovakvo, rekao bih, strukovno udruženje, poslodavaca iz Hrvatske i BiH. To je, nema dvojbe, već odavno nasušna potreba. Nama je Hrvatska najveći vanjskotrgovinski partner, naš najbolji prijatelj, što se nikako ne smije zanemariti. To je i dodatna šansa i prilika za korištenje njenih potencijala, iskustava i znanja koje imaju i kao članica EU. Ako ništa drugo, iskoristit ćemo mnogo toga i za disperziju i još više njihovih tvrtki dovesti na prostor BiH. Uvjeren sam da će ovaj sastanak u Vitezu biti pretočen u jedno jako društvo koje će biti u mogućnosti poduprijeti i svakog pojedinca, gospodarstvenika, koji želi i dolazi raditi i poslovati na ovim prostorima, pa tako i nama Hrvatima koji poslujemo u BiH i u Republici Hrvatskoj. Na tom planu doprinos ćemo dati i mi iz komorkih sustava BiH i iz Republike Hrvatske.

Tomislav Antunović, „ANTUNOVIĆ TA d.o.o, Zagreb:

Ja sam hotelijer, imam četiri hotela, dva u Zagrebu, te u Orašju i Brčkom, no prije svega ja se bavim naftnim biznisom i godišnji promet mojih tvrtki u Hrvatskoj i BiH kreće se između 500 i 600 milijuna eura prometa. Želim reći da je veći dio mog poslovanja vezan za BiH. Pa ja sam, trebali to reći, porijeklom iz BiH. Ova veleposlanikova inicijativa zaslužuje svaku pohvalu. Jer, mi moramo surađivati, grupirati se, zbiti naše redove, raditi i međusobno surađivati uz međusobno uvažavanje i povjerenje. Ovaj susret u Vitezu upravo je na tom tragu i taj put treba još bolje i kvalitetnije trasirati i usmjeravati pa će i rezultati., na obje strane, na obostrano zadovoljstvo, biti bolji, uspješniji. Istina sličnu inicijativu svojevremeno je pokrenuo tadašnji hrvatski veleposlanik Josip Vrbošić. Na žalost nije ju do kraja doveo a nadam se da će to sada veleposlanik Del Vechio uspješno i u potpunosti realizirati. A i ovaj sastanak održan u Vitezu na to jasno upućuje i iskreno mi je drago radi toga.