Novi bh. veleposlanici su…

Miloš Vukašinović, državni službenik u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH i kadar SDS-a, imenovan je za novog šefa Misije pri UN-u u New Yorku, saznaju Nezavisne.

Samo postavljenje na čelnu poziciju jedne od najznačajnijih diplomatskih destinacija u svijetu desilo se u svjetlu urgentnih upozorenja sada već odlazeće veleposlanice Mirsade Čolaković da je Misija pred zatvaranjem zbog divljanja dolara, no sama ova promjena nema veze sa “discipliniranjem” Čolakovićeve, budući da joj je isticao mandat.

Prema saznanjima “Nezavisnih”, Predsjedništvo BiH na sjednici u četvrtak popunilo je približno dvadesetak destinacija, od kojih i neke ključne. Tako je za novu šeficu Misije pri UN-u u Ženevi, umjesto razriješenog Miloša Price, imenovana Lucija Ljubić-Lepine, kćerka Bože Ljubića, nekadašnjeg lidera HDZ 1990, a trenutno jednog od vodećih ljudi Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

BiH je i u Berlinu (Njemačka) dobila novog veleposlanika, gdje je umjesto razriješenog Edina Dilberovića postavljen Željko Janjetović, dosadašnji veleposlanik u Budimpešti.

Umjesto Janjetovića put Budimpešte će Aleksandar Dragičević, dosadašnji veleposlanik u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Kadrovska križaljka u trokutu država i destinacija uklopljena je imenovanjem Zorana Miličevića za novog veleposlanika u UAE.

Mustafa Mujezinović, godinama “samozatajni” veleposlanik u Londonu (SDA), čiji su rezultati rada potpuna nepoznanica, konačno je razriješen s ove dužnosti, a na njegovo mjesto za veleposlanika u ovom megapolisu imenovan je Branko Nešković.

Zanimljivo je i imenovanje Harisa Lukovca za novog veleposlanika u Jordanu, u kojem je do sada obnašao dužnost ministra-savjetnika u Veleposlanstvu.

Inače, Lukovac je dugo godina bio “alfa i omega” u sjedištu MVP-a gdje je radio kao pomoćnik ministra za opće poslove i bliski suradnik Harisa Silajdžića i tadašnjeg ministra Svena Alkalaja. Široj javnosti je poznat i po interesu SIPA za njegove aktivnosti, ali i kao nekadašnji pripadnik AID-a i šef osiguranja Alije Izetbegovića, prvog predsjednika RBiH.

Predsjedništvo BiH imenovalo je i Harisa Bašića za novog veleposlanika u Danskoj, umjesto razriješenog Kemala Muftića, kao i Sinana Halimovića za novog šefa Misije pri OSCE-u u Beču.

Bivši šef ove misije, Tomislav Leko, postavljen je za novog veleposlanika u bh. veleposlanstvu u Beču, umjesto razriješene Tanje Milašinović.

Također, imenovani su i Vesna Čužić za novu veleposlanicu u Švedskoj, kao i Zvonko Mišković na mjesto generalnog konzula u Stutgartu, odakle je razriješen Dragan Dragić.

Lepa Babić, državni službenik u MVP-u i nekadašnja glasnogovornica Ministarstva, nova je bh. veleposlanica u Makedoniji, dok je Predrag Grgić imenovan za veleposlanika u sjedištu at large.

“Nezavisne” su u petak objavile da je umjesto Igora Davidovića, kojem je isticao mandat, za novu šeficu iznimno značajne Misije pri EU u Bruxellesu postavljena Lidija Topić, kadar HDZ-a. Inače, Topićeva je i ranije obnašala ovu funkciju, ali ju je svojevremeno smijenio Željko Komšić, tadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH.

Osim ovih imenovanja, Predsjedništvo BiH na posljednjoj sjednici dužnosti je razriješilo i Hrvoja Kantu (Istanbul), Ibrahima Efendića (Tripoli), kao i Jadranku Negodić (Washington), koju bi trebalo da zamijeni Bisera Turković, dok je prihvaćena ostavka Ranka Škrbića na mjesto veleposlanika u Srbiji, prenose Nezavisne.