Nove preporuke građanima FBiH u uvjetima pogoršane COVID-19 epidemiološke situacije, svi pozvani na striktno pridržavanje mjera

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i ubrzanog širenja koronavirusa Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva pozvao sve građane na maksimalan oprez, odgovorno ponašanje i striktno pridržavanje mjera osobne zaštite. 

Imajući u vidu pogoršanje COVID-19 epidemiološke situacije na području Federacije BiH, a posebno u Županiji Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Herceg-bosanskoj i Bosanskopodrinjsko županiji te tendencije rasta broja oboljelih u svim županijama, pozvali su građane da se dosljedno pridržavaju mjera osobne zaštite i preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva. 

Posebno podsjećamo na mjere lične zaštite kojih se svi građani striktno trebaju pridržavati: nošenje zaštitne maske, držanje distance od dva metra od drugih ljudi, redovno pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje okupljanja i mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, te smanjenje društvenih kontakata s drugim ljudima.  

Zbog novonastale epidemiološke situacije koja se pogoršava, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva je danas donio i nove preporuke: 

Svim pravnim subjektima na području FBiH, preporučuje se da shodno radnim procesima i zadacima koje obavljaju, omoguće klizno radno vrijeme i rad od kuće, gdje god je to moguće.

Preporuča se online model odvijanja redovne nastave u svim obrazovnim institucijama na području FBiH gdje god je to moguće, odnosno gdje postoje uvjeti – informatičko-komunikacijske tehnologija, za implementaciju online modela. 

Roditeljima se preporuča da obustave pohađanje vannastavnih aktivnosti svoje djece, te da izbjegavaju slična okupljanja, posebno u zatvorenom prostoru. 

Stanovništvu na području Federacije BiH preporuča se izbjegavati javna i privatna okupljanja i ograničiti svoja kretanja, a osobama starije životne dobi, naročito onima s kroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu. 

U slučaju prijeke potrebe za kretanjem, osobama starije životne dobi se preporuča da to bude u periodu od 11.00 – 13.00 sati. Također, osobama starije životne dobi preporučeno je da maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb te da najprije kontaktiraju telefonom obiteljskog liječnika, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet. 

U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporuča se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva  da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.   

Obzirom na trenutno zabrinjavajuće i ubrzano širenje virusa neophodno je da se svi građani aposlutno pridržavaju mjera osobne zaštite i preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva. 

“Svi zajedno se moramo pridržavati propisanih mjera jer u protivnom može doći do do daljnje eskalacije zdravstvene krize, odnosno ugrožavanja života i zdravlja ljudi, ali i ogromnih ekonomskih i društvenih posljedica”, poručeno je iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Prethodni članakVITEZ: Pronađen ključ od vozila Škoda
Sljedeći članakKino „Theatre“: Od četvrtka, 22.10., film „Koncentriši se, baba“