Novalić upoznao županijske premijere i ministre s novim Kolektivnim ugovorom

Sljedeći korak, koji bi trebalo da donese najvažnije rezultate, je pregovaranje i usklađivanje kolektivnih granskih ugovora, koji bi trebali zaštititi Federaciju i županije

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, sa suradnicima, održao je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sastanak s premijerima i ministrima u županijskim vladama. Glavna tema bile su pripreme za pregovaranje za zaključivanje granskih kolektivnih ugovora tako da budu harmonizirani na razini Federacije BiH, uz uvažavanje svih specifičnosti županija.

Sastanku su prisustvovali federalna ministrica financija Jelka Milićević i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Nakon što je iznio i obrazložio najvažnije značajke reformskih procesa u oblasti radno-pravnog zakonodavstva koji su donijeli znatno kvalitetniji okvir za nastavak provođenja zadataka iz Reformske agende, federalni premijer detaljno je upoznao predstavnike županija s novim Kolektivnim ugovorom koji je nedavno potpisan.

Sljedeći korak, koji bi trebalo da donese najvažnije rezultate, je pregovaranje i usklađivanje kolektivnih granskih ugovora, koji bi trebali zaštititi Federaciju i županije, kako bi bili zaustavljeni započeti sudski procesi pokrenuti po osnovu odredbi dosadašnjeg kolektivnog ugovora.

Prisustvo predstavnika svih deset županija i njihovo aktivno sudjelovanje u radu današnjeg skupa, najbolje je potvrdilo neophodnost i opravdanost ovakvog sastanka. Gotovo je jednoglasno izražena podrška Vladi FBiH u koordiniranju procesa pregovaranja za zaključenje granskih kolektivnih ugovora, kako bi se zaštitili proračuni, umirovljenici i socijalno ugrožene kategorije od sve većeg broja tužbi državnih službenika zbog štetno zaključenih kolektivnih ugovora iz prethodnog razdoblja, priopćeno je iz Vlade FBiH.