Novalić: Ograničenje cijene peleta će biti operativno od subote

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da je inflacija uvezena prije svega pandemijskom, a onda i ukrajinskom krizom i kada je već tu onda je naša briga, neće nas pojesti, u smislu kataklizmičke prognoze, ali značajno jede naš standard i to negdje oko 17 posto.

– Naročito teško podnosimo ono što je u životu za građane najvažnije, a to je povećanje cijena energije i cijena hrane – istakao je premijer Novalić u emisiji “Rezime” Federalne televizije.

Kada je riječ o cijeni peleta Novalić kaže: “Ako se stavimo u položaj nekog troška koji nastaje proizvodnjom peleta, apsolutno je neopravdano da cijena peleta bude 1000 KM. Ali ako vidimo da na zapadnom tržištu se može dobiti 800 eura za tonu onda je prirodna težnja da se izvozi. Mi smo stali tome u kraj do kraja prvog mjeseca, zaista visokom harmonizacijom između nas i RS-a. Ali, onda se pojavio drugi problem – proizvođači peleta nisu željeli odustati od visokih cijena, jer tamo negdje ih je čekala velika nagrada na izvoznom tržištu. Mi smo zajedno s RS-om dogovorili se da harmoniziramo tu mjeru. Kako smo ograničili gorivo, kako smo ograničili prehrambene proizvode, rekli smo ograničavamo i cijenu peleta, pri tome vodeći računa da ne bude gubitka, 480 maraka po toni plus PDV. Ograničenje cijene bit će operativno od subote, od kada važi i odluka Vlade RS-a, a važit će i naša koju ćemo donijeti u četvrtak.”