Novalić: Nije upitna isplata mirovina, trošarine najsigurniji način da se pokrene gradnja

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je za Klix.ba kako neusvajanje seta zakona o trošarinama neće i ne može dovesti u pitanje isplate mirovina.

“Ja sam u više navrata naglasio da novac od trošarina neće biti trošen na isplatu socijalnih davanja. Probleme mirovinskog fonda rješavamo sustavno kroz zakonska rješenja kao što je novi Zakon o MIO, te kroz stabilan ekonomski rast koji ‘puni’ fond. Osim toga, čak i da su trošarine usvojene to ne bi značilo da se na našem računu preko noći nađe novac da ga trošimo kako god želimo”, rekao je Novalić.

Istaknuo je da Zakon o trošarinama jasno definira načine potrošnje i to su razvojne, a ne socijalne svrhe. Premijera smo pitali i što će neusvajanja seta zakona kojim je predviđeno povećanje trošarina na naftu i naftne derivate značiti za infrastrukturne projekte.

“
Što se, pak, tiče izgradnje, postoji više načina izgradnje autocesta. Dosadašnji način financiranja autocesta, ali i magistralnih cesta zasnivao se isključivo na povećanju trošarina na naftu i naftne derivate. Nitko nije uzimao u obzir, na primjer, Zakon o javno-privatnom partnerstvu koji omogućuje dovođenje velikih kompanija koje bi izgradile određene dionice autoceste”, kazao je Novalić.

Dodaje kako je ovaj sustav poznat i već je u funkciji u mnogim dijelovima Europe i svijeta. Kako kaže, Federacija BiH bi tu odredila koja dionica da se gradi, a velike tvrtke bi izgradile taj dio i naplaćivale korištenje autoceste određen broj godina dok ne bi vratile uložena sredstva i nakon toga bi te dionice predale u vlasništvo Federacije.

“
U ovom trenutku u pripremi su dva zakona: Zakona o koncesijama i Zakona o javno-privatnom partnerstvu. Ovi koji trenutno postoje su komplicirani i neefikasni što je već rezultirao višegodišnjim zastojem kad su u pitanju veliki investicijski projekti. Zakon o koncesijama je već prihvaćen na Vladi i upućen u parlamentarnu proceduru i nadam se da ćemo brzo urediti ovu oblast. 
Ovdje naravno postoji još jedan problem a to je da naše ceste nisu dovoljno frekventne pa ne možemo jamčiti da će postojati interes za njihovu izgradnju u okviru javno-privatnog partnerstva”. kazao je Novalić.

Zaključio je da su zato upravo trošarine najsigurniji način da se pokrene gradnja te da se nada da će u narednom razdoblju ipak uspjeti uvjeriti parlamentarce u neophodnost njihovog usvajanja.

Prethodni članakNajavljuje se ekstremno toplo ljeto na Balkanu
Sljedeći članakVlada SBŽ: Novac za nabavku i popravku CT aparata