Novalić: Nakon šest godina službeno smo izašli iz recesije

Izašli smo iz recesije i sada smo u sferi “zagrijavanja” ekonomije, moramo ostati na tom putu bez obzira na probleme, pojasnio je premijer Novalić

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je sinoć da je nakon šest godina Federacija BiH službeno izašla iz recesije, odnosno da službeni podaci pokazuju da je evidentan rast bruto društvenog proizvoda (BDP) na godišnjoj razini od dva posto.

Gostujući u emisiji Interview 20 na BHRT-u naglasio je kako je u četvrtom kvartalu 2014. godine zabilježen rast BDP-a od 3,1 posto, da je zabilježeno 2.000 manje nezaposlenih, rast industrijske proizvodnje od 3,17 posto, rast izvoza za 4,7 posto, a prvi put u poslijeratnoj povijesti zabilježena je i pokrivenost uvoza izvozom od 57,7 posto.

– Prema podacima, izašli smo iz recesije i sada smo u sferi “zagrijavanja” ekonomije, moramo ostati na tom putu bez obzira na probleme. Spremni smo platiti svaku cijenu kako bi ovom društvu bilo bolje, ali moramo naći i način da im priopćimo gdje i kako to treba raditi, pojasnio je premijer.

Kazao je i kako je u tijeku rad na projektu za TV spotove kako bi se “narodskim jezikom” objašnjavalo što znači reforma javne uprave, konkretno za običnog čovjeka, kao i što znači reforma zdravstva ili borba protiv korupcije.

Govoreći o problemima koji su nastali zbog novog Zakona o radu i Kolektivnog ugovora, Novalić je potvrdio da je oduvijek vjerovao u konstruktivni dijalog, ali je naglasio da bi Kolektivni ugovor poremetio stvari koje su zacrtane i vratio nazad stare mogućnosti za tužbe u javnoj upravi i zlouporabe u javnom sektoru.

– Te stvari trebamo vratiti nazad u Zakonu o radu i popraviti ih kako se ni kolektivni ugovori ne bi mogli tako definirati. Ekonomsko-socijalno vijeće je postalo paralelizam u radu Vlade, a ESV je konzultativnog karaktera. Vlada ima odgovornost jer njoj dolaze umirovljenici, borci i svi koji imaju problem, istaknuo je Novalić.

Dodao je da socijalni dijalog može ići do granice dokle Vlada može pravdati “svoj spori rad pred interesnim grupama koje su socijalno ugrožene, a Sindikat je to razvlačio i postavio se u funkciju blokade Zakona o radu”.

– Kao društvo trebamo socijalni dijalog, ali moramo imati konstruktivnije partnere u tom razgovoru. Moramo prihvatiti da smo krenuli reformskim putem koji su svi prihvatili, ali kada dođe do toga da se sami morate mijenjati onda su ljudi protiv toga, smatra federalni premijer.

Naglasio je ipak da se mora razgovarati posebno o zakonu o mirovinskom sustavu, jer Vladi su potrebna mišljenja koja mogu doći od poslodavaca, ESV-a ili medija kako bi se došlo do najboljih rješenja.

– U Kolektivnom ugovoru ne može stajati plaća od 285 KM, minimalna, sada je 360 KM. Ne možemo prihvatiti minuli rad do beskonačnosti. Dostignuti razinu u plaći koji proistječe iz minulog rada uredbom ćemo pridružiti osnovnoj plaći. Nitko neće izgubiti, samo ga više nećemo beskonačno obračunavati, pojasnio je Novalić.

Pregovorima o Kolektivnom ugovoru pristupit će se, naglasio je Novalić, tako da to ne smije ugroziti umirovljenike, zapošljavanje ili zdravstvo, ali ne smije štetiti ni izvanproračunskim i proračunskim korisnicima, jer, dodaje, odrednica minimalne plaće omogućava da se smanje obveze.

Govoreći o stvaranju ambijenta za investicije u Federaciji, premijer Novalić je istaknuo da je za privatni sektor važno osigurati tri stvari i to radno-pravno zakonodavstvo, poslovno okruženje te kako bh. resurse učiniti dostupnim privatnom i društvenom kapitalu, jer to je potrebno za ekonomski razvoj i povećanje broja zaposlenih.

– Imamo Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesije koje su neupotrebljive. Prema tom zakonu nitko ne može uspjeti da to uradi. Za sve ovo potrebno nam je tri godine, podvukao je Novalić.

Najavio je na kraju da će se Vlada uskoro preseliti iz sadašnjih prostorija u Alipašinoj ulici u Sarajevu, najvjerojatnije, u zgradu Energoinvesta u Pofalićima kako bi se plaćalo manje za najam, a za što se sada izdvaja oko 540.000 KM.