Novalić: DF ima konstrukcijsku grešku, Aluminij će ići u privatizaciju

Ni stotinu dana od formiranja, Vlada Federacije BiH nije opstala. Naime, koalicija koju su činile SDA, HDZ i DF, raspala se. U intervjuu za Radio slobodna Europa predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić je rekao kako nije jednostavno odgovoriti zbog čega se koallicija raspala.

“DF je cijelo vrijeme imao neku konstrukcijsku grešku. Ne znam ja to drukčije definirati. Nešto fali. Mislim da bi njen tvorac trebao otkloniti tu konstrukcijsku grešku, a ona se na nas reflektirala tako što je DF imao prevelike zahtjeve, da bude vlada u Vladi ili opozicija u Vladi, što naravno, nije dovelo do konzistentnog rada Vlade Federacije. Sad, nakon njihove odluke da napuste, mi nismo sasvim sigurni je li to zadnja odluka, je li definitivna. Prije četiri-pet dana bila je odluka da su u Parlamentu opozicija, a u Vladi će raditi. Jučer je bilo obrnuto, da će u Parlamentu dizati ruke za reformske poteze, a da njihovi ministri u Vladi neće raditi, odnosno da se povlače. Uz to je bio i njihov zahtjev da ja smijenim ministre iz Demokratske fronte, ali sam ja stvarno rekao da ih ja nisam niti postavio niti ću ja smjenjivati. Što se tiče mene, oni su zaista dobrodošli, dio koalicije. Vjerujem da će se to ipak stabilizirati i vratiti u normalan rad”, rekao je Novalić.

Na pitanje što je sporno u Uredbi Vlade koja regulira imenovanje upravljačkih struktura u javna poduzeća, Novalić je izjavio da Uredba samo podrazumijeva jasno razdvajanje vlasničkih i operativnih prava.

Vlasnička prava, pojansio je, pripadaju Vladi Federacije, a sve drugo, operativne i kontrolne mehanizme obavlja ministarstvo.

“To je to, i tu smo se razišli”, rekao je premijer FBiH.

Da nije bilo tako agresivnog DF-a, prisvajanja svega što je vezano za ta poduzeća, istaknuo je, ne bi bilo ni ovakve reakcije.

Kazao je i kako je gotovo pa nevjerojatno da se koalicija raspala zbog Uredbe i zbog nekoliko poduzeća piše HMS.

“Od 53 poduzeća koja su predmet tog posmatranja, vjerujte, 32 su u takvim problemima da ih nitko na svijetu ne bi poželio. I mi sad gledamo kako da ih zapakiramo u neku direkciju, kao poduzeća s poteškoćama, da raspišemo međunarodni tender, da dođe netko po švedskom ili njemačkom modelu da to restrukturira i vozi dalje. Naravno, razmišljamo i što ćemo s nekim gubitašima, kao što je Aluminij, pa smo pozvali Svjetsku banku, najvjerojatnije će ići u privatizaciju nakon mišljenja Svjetske banke”, rekao je Novalić.