Nova župna crkva u Rankovićima

Župljani brojčano male, ali srcem, vjerom i ljubavlju za svoj kraj velike župe Rankovići u novotravničkoj općini imaju novu i jednu od najljepših crkava u srednjoj Bosni. A dodatan razlog za zadovoljstvo i ponos svakako je činjenica da su, kako nam je kazao župnik don Jure Gavranić, gradnju crkve s čak 65 postotnom iznosu sami financirali. A to je, nedvojbeno, podatak koji zaslužuje pozornost i respekt.

Župa Rankovići smještena je nadomak Novog Travnika, u pitomoj dolini i na okolnim brežuljcima, a za svog nebeskog zaštitnika župljani su 1937. godine, kada je župa i osnovana (odvajanjem od župe Bučići op.a.) i crkva izgrađena, izabrali sv. Josipa.

No, vremenom, zbog proširivanja i dogradnje početkom 70.-tih, zbog podvodnog zemljišta, pa i nekvalitetne gradnje, na crkvenom zdanju su se javila napuknuća, prijetila je i opasnost postupnog urušavanja, a nadležna komisija Vrhbosanske nadbiskupije zaključila je da su oštećenja (pre)velika, te da sanacija ne bi dala tražene sigurnosne rezultate. To je bio i razlog da su mještani sa svojim župnikom don Jurom odlučili graditi novu crkvu. To, tada, krajem 2008., u vrijeme početka velike ekonomske krize, za župu s 1800 žitelja, uglavnom skromnog imovnog stanja, činilo se, bila je utopijska ideja. Jer, izrađeni projekt financijski se „zatvarao” s 1.200.000 KM, što je za ovako malu župu bio zaista veliki iznos.

„Međutim, vidljiva je bila želja velikog broja župljana, hrabrili smo i podržavali jedni druge, i temeljni kamen je blagoslovljen (vrhbosanski nadbiskup, uzoriti kardinal Vinko Puljić op.a) 19. ožujka 2009. godine. Temelje i druge građevinske radove izvela su domaća poduzeća, Horizont iz Viteza i Grazid iz Nove Bile, a u novoizgrađenu crkvu uselili smo i božićnu polnoćnu misu slavili smo 2011., a 19. ožujka 2012., tri godine nakon postavljanja temeljnog kamena, crkvu je blagoslovio naš Novotravničanin, dr. mons. Pavo Jurišić”, s ponosom i zadovoljstvom govori nam don Jure Gavranić.

U međuvremenu uklonjena je stara crkva i završeni su unutarnji i vanjski radovi (fasada, toplotna izolacija, podno grijanje…), u crkvu su uneseni sve sakralne vrijednosti iz stare crkve, a vitraje je uradio poznati umjetnik, Novotravničanin, akademski slikar Anto Mamuša.

Veliki kip sv. Josipa izradio je također Novotravničanin, poznati i priznati akademski kipar, Zdenko Jurišić. Kip je sada postavljen na ulazu u crkvu, a kako je planirano bit će postavljen na mjestu stare crkve gdje se „Bog slavio više od 70 godina”. „Razmišljamo i planiramo, da taj prostor, a hvala dragom Bogu, imamo ga dovoljno, dodatno uredimo i kip sv. Josipa na centralni dio postavimo. Želimo, i na tomu već pomalo i radimo, da naša župa, ova crkva i prostor oko nje, vremenom postane prepoznatljivo mjesto slave i molitve sv. Josipa, da postane svetište jer svetišta ovoga omiljenog sveca u našoj biskupiji nema”, kaže vrijedni don Jure, ističući kako bi, u tom slučaju, u (skoru) mirovinu otišao sretan i potpuno zadovoljan.

Zvonimir Čilić / VL