Nova školska godina i velike brige: Koje su cijene udžbenika

Još malo je ostalo dana do početka nove školske godine u srednjim i osnovnim školama. I dok učenici uživaju u preostalim danima ljetnog raspusta, njihovi roditelji nastoje svoj budžet prilagoditi sve većim izdacima za udžbenike i školski pribor.
Neki moraju potrošiti prosječnu platu kako bi djeci obezbijedili osnovni materijal za školu.
Alma Hadžić ima troje djece – jednog srednjoškolca i dvoje osnovnoškolaca. Kraj avgusta znači i prirpemu za novu školsku godinu. Kupovinu udžbenika, radnih svezaka, odjeće, obuće. I sve to puta tri. Za udžbenike se, kaže, snalazi kao i većina drugih roditelja. Ne kupuje ih, već razmjenjuje sa drugim učenicima i roditeljima.

“Nagovarala sam naravno sina da pita generaciju ispred sebe, znate kako se učenici znaju, da pita ko prodaje udžbenike ili da li će ih vraćati u biblioteku. Tako da, roditelji i djeca mogu dosta u saradnji sa školom, po tom pitanju nešto uraditi. Koliko ja imam informacija, udžbenika dosta ima u bibliotekama”, kaže Alma Hadžić.
S obzirom na to da je obrazovanje regulisano na entitetskom nivou, i cijene udžbenika se razlikuju. Za komplet udžbenika za treći razred osnovne škole u Republici Srpskoj, roditelji trebaju izdvojiti 90 KM, dok je najskuplji komplet za osmi razred – čak 156,5 KM. Ipak, učenici prvih i drugih razreda u svim školama u RS-u udžbenike dobijaju besplatno.

U Federaciji BiH knjige su još skuplje, a najskuplji je komplet za 7 razred čija cijena prelazi 200 KM. U ovom entitetu besplatne udžbenike dobijaju samo prvačići u stanju socijalne potrebe.
Zbog ovakvih cijena, sve su popularniji ulični štandovi gdje jedan udžbenik košta 5 KM. Ipak, i ulični prodavci kažu – sve je manje prometa, jer je i djece manje.
“Dopunjavaju knjige koju ne mogu naći da zamijene. Većinom dođu kod nas i tako dopunjavaju neke udžbenike. Malo ko da ti dođe sa nekim spiskom. Sve je to dopuna, ako mu fali informatika ili čitanka ili matematika, šta ja znam. To je sve knjiga, dvije ili tako. Ili razmjena, doplata po 3 KM. Na primjer, ti daš meni čitanku, ja tebi čitanku i daš 3 KM. Ko ima novca i ko hoće, on kupi u knjižarama. Ko je naučio kod nas da kupuje, on kupuje kod nas”, kaže Omer Zemanić, prodavac udžbenika.
Dodatne troškove roditeljima predstavljaju upisnine i uniforme koje su obavezne u pojedinim srednjim školama. Cijene upisnina se kreću od 20 KM do 80 KM.

“Znam da se kreće otpilike 100 KM za uniformu. Oni trebaju navaviti dvije uniforme sada u drugom srednje, i one će zajedno koštati između 120KM i 150 KM. Mislim da i tu postoji par modela kako bi se to moglo premostiti. Naravno, sve uz saradnju škole i roditelja”, dodaje Alma Hadžić.

Nova školska godina u Federaciji BiH počinje 4. a u Republici Srpskoj 1. septembra, i trajaće 35 sedmica. Zanimljivo će biti objavljivanje podataka o broju upisanih osnovaca koje se očekuje početkom septebra, a s obzirom na trend smanjenja broja učenika u osnovnim školama u skoro svim krajevima BiH.

Prethodni članakPulac kod Travnika: U garaži pronađeno beživotno tijelo ženske osobe
Sljedeći članakNova konzularna predstavništva u Vitezu i Livnu otvaraju se na jesen