Nova pravila na hrvatskim granicama

Zagreb, 18.06.2013 - Od 1. srpnja na 74 granièna prijelaza izmeðu Hrvatske i susjednih zemalja èlanica Europske unije ukida se carinski nadzor, jer ulaskom u EU Hrvatska postaje i dio Carinske unije, zajednièkog gospodarskog prostora 28 zemalja temeljenog na slobodi kretanja roba, odnosno unutarnjoj trgovini i prometu roba bez carinskih formalnosti i naplate carinskih davanja meðu èlanicama. Arhivska fotografija od 6.7.2012. godine prikazuje vozila na graniènom prijelazu Bregana. Foto FaH/ Dario GRZELJ/ ds

Hrvatski sabor u petak je donio zakon prema kojem će fizičke osobe od 3. lipnja biti obvezne prijaviti gotovinu u iznosu 10.000 eura ili više koja se iznosi, odnosno unosi u EU.

Izmjenama Zakona o deviznom poslovanju, koje se naslanjaju na EU-ovu uredbu, uvode se nove kontrole prijenosa i obveza prijave gotovine u vrijednosti 10.000 eura ili više, koja se unosi ili iznosi u EU.

Kontrole prijenosa gotovine uvode se i u poštanskim paketima, kurirskim pošiljkama, prtljazi bez pratnje ili kao teret u kontejnerima, prenosi Hina. 

Carinska upravu moći će privremeno zadržati gotovinu koja nije prijavljena ili postoje naznake da je povezana s kriminalnom aktivnošću, neovisno o iznosu.

Za one koji zaborave prijaviti propisani iznos gotovine uvode se novčane kazne s tim da one neće smjeti prelaziti 60 posto iznosa neprijavljene gotovine.

Osim gotovog novca zakonom se obuhvaćaju i kartice s unaprijed uplaćenim sredstvima, kovanice s udjelom zlata od najmanje 90 posto, zlatne poluge itd.

Prethodni članakKSB: Šest mlađih inspektora položilo svečanu prisegu
Sljedeći članakPoslodavci sve teže pronalaze radnike: Određenih kadrova nema, iz škola dolaze bez prakse