Nova naredba i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva

Novom Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi od danas, 5.9., opće mjere iz ranije Naredbe produžene su za narednih 14 dana. Obvezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

Na snazi su i Preporuke za škole u kontekstu COVID-19 za školsku godinu 2020/2021. Zavoda za javno zdravstvo FBiH, dok su  Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ proširene preporukom za dodatnu sigurnost u školama:

“Preporuča se uposlenicima obrazovnih ustanova što kraće zadržavanje u zajedničkim prostorima obrazovnih ustanova (zbornice, kantine, hodnici i sl.), te obavljanje poslovnih aktivnosti (roditeljski sastanci, sjednice nastavnog vijeća, informacije za roditelje i sl.) usmjeriti na ostale mogućnosti poslovne komunikacije primjenom informatičko-komunikacijske tehnologije (putem konferencijskih poziva, e-maila, Skype-a i sl.)”, stoji između ostalog u Preporukama. 

Stanovništvu na području Federacije BiH i dalje se preporuča da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporuča se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute. 

Neophodno je pridržavati se mjera osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima. 

“S obzirom da je jesen, vratili smo se s godišnjih odmora, četiri su osnovne mjere: Maska, distanca, osobna higijena uz što češće pranje i dezinfekcija ruku i sljedeće – Nemojte dolaziti na posao ukoliko imate temperaturu, osjećate se malaksalo ili imate bilo koji respiratorni simptom. Dopustite liječnicima da kažu da li je to sumnja na COVID-19 ili nije, nemojte sami donositi dijagnoze i odlaziti na posao smatrajući da nije to to, da ne bi zarazili vaše kolege i druge osobe s kojima ste u kontaktu”, poručio je na jučerašnjoj press konferenciji član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra zdravstva dr. Goran Čerkez.

“Situacija je ozbiljna u svakom slučaju i stalno trebamo gledati kapacitet odgovora zdravstvenog sektora, koji su naši kapaciteti da odgovorimo, i prema tome ne trebamo se opuštati”, potcrtao je.  

“Apeliramo da se izbjegavaju veća okupljanja, naročito u zatvorenim prostorima, a proslave ograniče na uzak krug obitelji i prijatelja uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera”, upozorio je na press konferenciji član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Sanjin Musa, naglašavajuči kako su lokalna povećanja broja slučajeva COVID-19 proteklih dana povezana uz obiteljske proslave i povratak s ljetovanja, te kako je u narednom periodu posebno važno izbjeći daljnji porast slučajeva, i to naročito prema ranjivoj populaciji u kojoj su osobe starije životne dobi.