Nova inicijativa Vitežana: Općina bi mladima trebala sufinancirati priključke za struju i vodu

Sve veći broj odlazaka mladih iz države i činjenica da svakodnevno općine gube stanovništvo s vremena na vrijeme rezultira inicijativama koje bi za cilj trebale imati ostanak mladih.

Zadnja od njih iznesena je na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća u Vitezu, gdje je vijećnik Nikola Šarić potaknuo općinu da mladima koji grade ili kupuju prvu nekretninu pomogne sufinancirajući priključke za struju i vodu.

“Bilo bi dobro da općina u skladu sa svojim mogućnosti u cijelosti sufinancira priključak za vodu, a dijelom i priključak za električnu energiju kad su u pitanju priključci za nova domaćinstva. Priključak na vodu koštao bi 100 KM plus PDV što nije velika brojka, a priključak na struju košta 3000 KM, odnosno cijena kw električne energije je oko 240 KM, dok prosječnom domaćinstvu treba oko 13 kw godišnje. Riječ je o 30 do 40 novih priključaka godišnje”, rekao je Šarić.

To je, kaže mladi vijećnik, mladima veliko opterećenje.

“Općina bi sufinanciranjem pomogla pogotovo mladima koji žele izgraditi ili kupiti nekretninu, a time bi dali do znanja da jedinica lokalne samouprave u skladu sa svojim mogućnostima vodi računa o mladima i pronalazi način kako pomoći mladima”, rekao je Šarić.