Nova Bila: Glazbeno-scensko-poetski kolaž “Kako, bolan, nema Bosne?”

Hrvatski kulturni centar koji djeluje na razini općine Travnik, sa sjedištem u Novoj Biloj, 8.studenog, s početkom u 19 sati, organizira glazbeno-scensko-poetski kolaž pod nazivom “Kako, bolan, nema Bosne?”, s ciljem promoviranja Bosne kao regije te umjetničkog i kulturnog bogatstva koje ona posjeduje.

U pjesničkom dijelu bit će predstavljena poezija o Bosni i to pjesnika Branka Ćopića, Nedžada Ibrašimovića, Muse Ćazima-Ćatića i Maka Dizdara, te prozni tekstovi Meše Selimovića iz romana „Derviš i smrt”, te djela „Pismo iz 1920.” Ive Andrića.

Moderatorice večeri su Ilijana Budimir-Trupina i Gloria Lujanović, dok će stihove recitirati Anela Križanac, Ivanela Brković i Gloria Lujanović. Za glasovirsku pratnju zadužen je Davor Đido.

Cilj organiziranje jedne ovakve večeri na poetski način je objasnila mlada pjesnikinja iz Novog Travnika, Gloria Lujanović.

“Pokušat ćemo vratiti Bosni stari sjaj koji su joj godinama uzimali pretvarajući je u ostavljeno dijete nemarne majke. Bosna koja je poput sedmog djeteta nosila odjeću starije braće i sestara, hrabro i pomalo drsko obuvala cipele tri broja veće i kročila svijetom kao da su njen ispravan broj. Bosni koja se otimala i borila onda kad su sve nade postale obične utopijske teze, Bosni koja se nije trudila svidjeti nikom jer se ni sama sebi često nije sviđala ovakva kakva je. Bosni koja je dala velike ljude bez kojih ne bi bilo nje sam, ali ni Hercegovine”, kazala je Lujanović.