Nova B-klasa s novim motorima

Mercedesova B-klasa dobiva novo lice i nove motore, a stiže nam već u ovom mjesecu, studenom. Druga generacija kompaktnog automobila donosi novitete u svim segmentima, a znatno je agilnija, udobnija i učinkovitija. Novi su 4-cilindarski benzinski i dizelski motori s izravnim ubrizgavanjem i turbopunjačem, novi je automatski mjenjač s dvije spojke te niz novih sigurnosnih sustava.

 

Nova B-klasa tipičan je Mercedes-Benzov sports tourer, odlikuje se prostranošću u kombinaciji s dinamičnim voznim performansama. Prednjim krajem dominiraju široka istaknuta rešetka hladnjaka i atraktivna prednja svjetla. Stražnji kraj ima široko stražnje staklo, vodoravna stražnja svjetla i velika stražnja vrata s niskim pragom utovara. U unutrašnjosti upravljač s tri kraka s kromiranim umecima u sredini, instrumentna ploča s četiri okrugla analogna pokazivača te sjedala s kontrastnim šavovima dodatno naglašavaju sportski duh nove B-klase. Mnogi detalji preuzeti su iz luksuznih limuzina Mercedes-Benza. Displej, dostupan u dvije veličine (147 i 178 mm), izgleda kao da lebdi iznad otvora, a usto je i profinjenog dizajna – pocinčani okvir u kontrastu s crnom pozadinom – vitke linije, zaslon u boji (TFT)… Pristup internetu, praktičan sustav upravljanja glasom LINGUATRONIC, dva rješenja za navigaciju (ovisno o željama i potrebama), priključak za mobilne i glazbene uređaje, izvanredna funkcionalnost i jednostavan upravljački koncept – to je nova generacija multimedijskoga sustava Mercedes-Benza u B-klasi. Multimedijski sustav COMAND Online preko mobilnog uređaja omogućuje pristup internetu. Putem usluge Mercedes-Benz Online može se surfati internetom, a stranice se učitavaju vrlo brzo. Integrirana je i usluga pregleda vremenske prognoze te pretraga destinacija putem Googlea, kao i mogućnost preuzimanja ruta preko Google Maps.

{gallery}automobili/mercedes_b{/gallery}

Potrošnja goriva nove B-klase niža je za do 21 posto u odnosu na prošlu generaciju. Mercedes-Benz je za B-klasu razvio potpuno nove motore. Oba dizelska modela, B 180 CDI BlueEFFICIENCY (80 kW/109 KS) i B 200 CDI BlueEFFICIENCY (100 kW/136 KS), sada troše samo 4,4 litara goriva na prijeđenih 100 kilometara, uz emisiju štetnih plinova od samo 114 i 115 g CO2/km.

Benzinski modeli također su znatno popravili performanse – B 180 BlueEFFICIENCY (90 kW/122 KS) i B 200 BlueEFFICIENCY (115 kW/156 KS) sada troše svega 5,9 litara goriva na prijeđenih 100 kilometara (137 i 138 g CO2/km).

Uz nove motore, Mercedes-Benz je za novu B-klasu razvio i nove automatske i ručne mjenjače. Simultani razvoj omogućio je savršenu koordinaciju novih motora i mjenjača, koji uz uvođenje ECO start/stop funkcije, sada standardna za sve modele B-klase, osiguravaju maksimalnu efikasnost. U B-klasi Mercedes-Benz je premijerno predstavio svoj novi 7G-DCT automatski mjenjač s dvije spojke.

{youtube}iSGoQLTPzaU{/youtube}