Nokia Windows Phone 7

Na Nokia Worldu, kompanijinom godišnjem događanju za klijente, partnere i developere, Nokia je pokazala jasan napredak u svojoj strategiji predstavivši vrhunsku ponudu inovativnih telefona, usluga i dodatne opreme, uključujući prve pametne telefone iz Nokijine linije Lumia bazirane na Windows Phoneu.

Zapanjujuće društvena Nokia Lumia 800 oživljava sadržaj upečatljivim dizajnom, Nokijinim najboljim doživljajem društvenih mreža i Interneta te poznatim Nokijinim elementima kao što je vrhunska kamera.

 

Šarena i pristupačna Nokia Lumia 710 je privlačan pametni telefon koji donosi Lumia doživljaj za veći broj ljudi.

Nokia je također predstavila četiri nova mobilna telefona stiliziranog dizajna, bogatog društvenog doživljaja i s lokacijskom tehnologijom. Nokia Asha 300, Nokia Asha 303, Nokia Asha 200 i Nokia Asha 201 brišu granice između pametnih i feature telefona nudeći QWERTY tipkovnice i zaslone na dodir uz brz i jednostavan pristup Internetu, integrirane društvene mreže, poruke i vrhunske aplikacije iz Nokia Trgovine.

“Prije osam mjeseci obznanili smo našu strategiju i danas pokazujemo jasan napredak. Potičemo inovacije kroz cijelu ponudu, od novog doživljaja pametnih telefona do sve pametnijih mobilnih telefona,“ rekao je Stephen Elop, Predsjednik i glavni izvršni direktor Nokije. „Od telefona Nokia Lumia 800 do telefona Nokia Asha 201 donosimo uvjerljive nove proizvode na tržište brže nego ikada prije. Nevjerojatno sam ponosan na ove uređaje – i na ljude u Nokiji koji su ovo omogućili.“

“Od Nokijinog strateškog zaokreta prije samo osam mjeseci, kompanija je pronašla novu energiju. Značajno je unaprijedila Symbian, uspjela se razlikovati s Windows Phoneom i nastavlja nadograđivati svoju snažnu ponudu mobilnih telefona,“ kaže Pete Cunningham, glavni analitičar, Canalys. „Nokia drži obećanja i jasno pokazuje put za budući uspjeh.“

Prvi Nokia Lumia pametni telefoni

Prva dva pametna telefona bazirana na Windows Phoneu uvode novi raspon doživljaja dizajniran tako da svakodnevne trenutke učini nevjerojatnim.

Nokia Lumia 800

Zapanjujuće društvena Nokia Lumia 800 sadrži dizajn koji ćete sigurno zapaziti, žive boje (cyan, magenta i crna) i najbolji društveni i Internet doživljaj uz pristup društvenim mrežama jednim dodirom, jednostavno grupiranje kontakata, povezane konverzacije i Internet Explorer 9. Nokia Lumia 800 ima Clear Black 3.7 inčni AMOLED zakrivljeni zaslon koji se stapa s elegantnim tijelom i 1.4 GHz procesor s hardverskom akceleracijom i grafičkim procesorom. Nokia Lumia 800 donosi doživljaj trenutačnog dijeljenja fotografija uz Carl Zeiss optiku, HD video reprodukciju, 16 GB unutarnje memorije i 25 GB SkyDrive za pohranu fotografija i glazbe. Očekivana cijena bez poreza i davanja je 420 Eura.

Nokia Lumia 710

Napravljena s namjerom, jednostavna Nokia Lumia 710 može biti personalizirana zamjenjivim stražnjim poklopcima i tisućama aplikacija kako bi donijela Lumia doživljaj većem broju ljudi širom svijeta. Nokia Lumia 710 je dizajnirana za trenutačno dijeljenje fotografija s društvom i najbolje pregledavanje Interneta uz IE9. Dolazi u crnoj i bijeloj boji uz stražnje poklopce u crnoj, bijeloj, cyan, fuksija i žutoj boji. S istim 1.4 GHz procesorom, hardverskom akceleracijom i grafičkim procesorom kao i Nokia Lumia 800, Nokia Lumia 710 daje visoke performanse uz pristupačnu cijenu. Očekivana cijena bez poreza i davanja je 270 Eura.

Oba pametna telefona donose jedinstveni Nokia doživljaj prilagođen za Windows Phone, uključujući Nokia Drive koji donosi potpuni osobni navigacijski uređaj, glasovnu navigaciju i posebno sučelje za korištenje u automobilu; i Nokia Glazbu koja donosi MixRadio, besplatnu globalnu aplikaciju za mobilno streamanje glazbe sa stotinama kanala lokalno relevantne glazbe. U ažuriranju koje će uslijediti kasnije ove godine, Nokia Lumia korisnici će dobiti mogućnost da kreiraju osobne kanale iz globalnog kataloga s milijunima pjesama. U Nokia Glazbu je integriran i Gigfinder, usluga koja omogućava da pretražujete lokalne koncerte za potpuni glazbeni doživljaj, kao i mogućnost da podijelite otkriće na društvenim mrežama i kupite koncertne karte, što također dolazi u Nokia Glazba ažuriranju kasnije ove godine.

Kako bi zaokružila vrhunsku ponudu mobilnog zvuka, Nokia je predstavila on-ear slušalice Nokia Purity HD Stereo Headset by Monster i in-ear slušalice Nokia Purity Stereo Headset by Monster, dizajnirane i razvijene u suradnji s kompanijom Monster Cable, poznatim liderom u audio industriji. Oba proizvoda pružaju novi doživljaj slušanja i prvi su proizvod ekskluzivnog dugoročnog partnerstva između Nokije i Monster Cablea, kojemu je namjera da ponudi raspon vrhunske audio opreme koja odražava izvandrednu kvalitetu i smioni stil Lumia linije proizvoda.

Nova Nokia Lumia 800 je sada dostupna za prednarudžbu u odabranim zemljama na www.nokia.com i predviđeno je da krene s isporukom u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji u studenom, uz 31 vodećeg operatera i retailera koji će pružiti marketinšku podršku bez premca za tih šest zemalja. Predviđeno je da bude dostupna u Hong Kongu, Indiji, Rusiji, Singapuru i Tajvanu prije kraja godine, i na drugim tržištima početkom 2012.

Nokia Lumia 710 će biti dostupna prvo u Hong Kongu, Indiji, Rusiji, Singapuru i Tajvanu prije kraja godine, uz Nokiju Lumia 800, a tek potom će biti dostupna na drugim tržištima početkom 2012.

Nokia je najavila planove da predstavi ponudu uređaja u SAD-u početkom 2012. i u Kini u prvoj polovici 2012. Uz postojeće proizvode koji uključuju pokrivenost za WCDMA i HSPA mreže, Nokia planira i LTE i CDMA proizvode kako bi odgovorila na specifične zahtjeve lokalnog tržišta.

Nokia Karte: usluga lociranja dizajnirana da svaki dan učini boljim

S ciljem da neprestano poboljšava svoju lokacijski baziranu uslugu, Nokia je pokazala najnoviju verziju Nokia Karata i Nokia Drive za Windows Phone. Svrha ovih i ostalih aplikacija povezanih s kartama koje su predstavljene na Nokia Worldu je da Nokia Karte postanu relevantne za korisnike javnog prijevoza kako bi pronašli zanimljiva mjesta u gradu u kojemu žive. Kao dodatak vrhunskoj, besplatnoj navigaciji s uputama za hodanje i vožnju za više od stotinu zemalja, Nokia Public Transport aplikacija prati linije javnog prijevoza izravno na mobilnom uređaju u više od 430 gradova svijeta, uključujući ažuriranje svake minute za autobusne i željezničke linije za 45 gradova. Nokia je također predstavila Nokia Pulse koji omogućuje ažuriranje uz pomoć tagiranja lokacije i privatno slanje fotografija s dodatkom položaja ljudima do kojih nam je najviše stalo.

Nokia je pokazala i Nokia Live View, koji zaslon na fotoaparatu telefona pretvara u prikazivač virtualne stvarnosti. Uz Nokia Live View telefon može biti usmjeren na zgradu ili ulicu, a imena mjesta su postavljena preko njih, te omogućuju brzi pristup detaljnijim informacijama o poslovanju, restoranima i znamenitostima. Sve aplikacije danas objavljene su dostupne na Nokia Beta Labs (betalabs.nokia.com).

Nokia je također objavila:

  • Nokia Karte se sada koriste i kao Yahoo! Karte, za početak u SAD-u i Kanadi.
  • Sporazum s New York Metropolitan Transit Authority za razvoj rješenja za prodaju željezničkih karata temeljenog na NFC tehnologiji pametnih telefona. Rješenje bi se trebalo početi primjenjivati prije kraja godine za njujoršku područnu željeznicu.
pcchip.hr