Nogometni klub Vitez na stotinu muka

Od 19. svibnja kada je NK Vitez odigrao susret s GOŠK-om iz Gabele, izgubio 1:2 i službeno se oprostio od premijer ligaškog društva, u medijima o Vitežanima nije bilo ni riječi.

- REKLAMA -

Jasno, priče su se „rojile“ u kuluarima, uglavnom negativne, pesimistične…, no ne može se reći neistinite, nekorektne… Jer, nakon te zadnje premijer ligaške utakmice u pet sezona u kojima se Vitez natjecao u najvišem bh nogometnom razredu, zajedničke skromne večere i isplate dijela zaostalih primanja i obećanja kako će se i ostala dugovanja (plaća i pol op.a.) biti izmirena, bez zakazivanja novog sastanka, datuma početka priprema za novu sezonu, bez razgovora o planovima Kluba… igrači su se razišli „mili moji, kud koji“. A nakon toga muk, ako zanemarimo kuluare, priče po kafićima. I pesimisti su gledali u svjetlu nogometno katastrofičnom, govorilo se o „šetnji“ kroz Prvu federalnu nogometnu ligu, ka Drugoj ligi, čak i o gašenju kluba bogate povijesti i tradicije. S druge strane, oni bar malo optimističniji, „muk“ su tumačili i tvrdili „nešto se (dobro) kuha…“ No, ispostavilo se, ni jedni ni drugi nisu bili u pravu – klub se neće ugasiti, o tomu nema i neće biti ni govora, „kuhalo“ se koješta ali ništa dobroga nije stiglo na „nogometnu trpezu“ i najjednostavnije moglo bi se konstatirati: Situacija je vrlo teška, užurbano se traže rješenja kako bi na vrijeme, u prvoj polovici srpnja, počele pripreme za novu, sada Prvu ligu Federacije BiH.

To je, uostalom, rečeno, ili bi se dalo zaključiti nakon u ponedjeljak održane Skupštine NK Vitez. Skupštinom je predsjedao ugledni viteški gospodarstvenik, Igor Šakić, a izviješće, financijsko i aktualno, podnio je, Jozo Miškić, također ugledni viteški gospodarstvenik, član Izvršnog odbora NK Vitez. I, rečeno je,  du od 250 tisuća KM smanjen je  na 145 tisuća KM, s dosadašnjim načinom financiranja  nećemo moći ostati i opstati ni u Prvoj ligi Federacije, trenutno, ako ću malo i karikirati situaciju, trenutno imamo tek 5 – 6 igrača a i neki od njih žele „put pod noge“. Razišli su se i juniori (Zrinjski, Čelik, Poljska, Hrvatska, a novaca ni za lijeka. Čuli su se i razni prijedlozi, uglavnom nerealni, jednostavno neizvodivi, čule su se kritike, razna „pametovanja“, pitanja  i tvrdnje „trebalo je…“, „zašto nije…“, „kriva je Općina…“, „krivi su gospodarstvenici…“, „rukovodstvo kluba…“ i mnogo što drugoga što nikako ne  vodi ka bilo kakvom pozitivnom rješenju.

No ipak, nakon jedno i pol satnog „vijećanja“ doneseni su određeni zaključci  i prijedlozi koji će se u petak (15. lipnja op.a.) na sastanku prezentirati općinskim strukturama vlasti na čelu s općinskim načelnikom. Na sastanku će biti nekolicina članova IO NK Vitez koji još uvijek nisu i potpuno okrenuli leđa Klubu, te po mogućnosti, bude li dobre volhje, još nekolicina viteških gospodarstvenika. Tražit će se, naime,  novčana pomoć „za preživljavanje“ do kraja ove godine, a u tom šesto mjesečnom periodu „tražit ćemo i vidjeti gdje smo, kako i kuda dalje“.

Član Izvršnog odbora, Jozo Miškić, jedan od rijetkih koji je ostao vjeran Klubu i u ovim teškim danima, „oslikavao“ je  aktualno stanje uz isticanje nužnih financijskih injekcija, a kao trajno rješenje za NK Vitez vidi u koncesionarstvu. A ima li zainteresiranih koncesionara? Konkretnog odgovora nije bilo, a naznake, ili je potpisnik ovih redaka obraćanje Joze Miškića, pogrešno protumačio, govore da ih ipak ima. Živi bili pa vidjeli, a daleko više o svemu trebali bi znati već do kraja ovoga tjedna

Top akcija 18.-27.1.