U Travniku 3. lipnja “Nobelovac i Travnik” (Ivo Andrić: život, literatura…)

U biografiji Ive Andrića Travnik je upisan tek kao mjesto rođenja i nekolicine potonjih, kratkih boravaka u malom, povijesni znamenitom gradu. Istovremeno, u Andrićevoj književnoj radionici Travnik je često prisutni topos u kojem pronalazi „motive i sudbine iz povijesti svoje zemlje“.

Zavičajni muzej Travnik producirao je kazališnu predstavu „Nobelovac i Travnik“ (Ivo Andrić: život, literatura…) s namjerom da se na teatarski način prikaže životni i literarni odnos Ive Andrića i Travnika. Predstava se u Travniku izvodi na mjestu koje je Andrić opisao u svojim djelima, srednjovjekovnoj tvrđavi Stari grad. U ambijentalnom prostoru utvrde predstava se izvodi na nekoliko mikrolokacija – ostacima vlastelinske palače, platou između Kule i Barutane, u Barutani.

Kazališna predstava je koncipirana kao triptih u kojem se svaki od tri dijela drame bazira na jedan Andrićev boravak u Travniku i književno djelo koje je u tom periodu pisao ili već objavio – Ex ponto, Travnička hronika, Priča o vezirovom slonu.

Predstava „Nobelovac i Travnik“ ( Ivo Andrić: život, literatura…) predstavlja novinu u turističkoj i kulturnoj ponudi Travnika. Namijenjena je za turiste i građanstvo.

Premijera predstave održava se u povodu 3. lipnja, datuma prvog spomena grada Travnika u povijesnim izvorima.

Kao depandans Zavičajnog muzeja Travnik Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića od 1974. godine djeluje u pravcu popularizacije književne zaostavštine nobelovca. Propitujući Andrićevu zavičajnu pripadnost, književnu i životnu, okupio je mali kazališni ansambl sačinjen od glumaca iz Travnika i gostujućih umjetnika iz Banjaluke.

Prema ideji Muharema Bazdulja motive iz životopisa, poezije i proze Ive Andrića priredio i dramatizirao Enes Škrgo

Režija: Goran Damjanac

Uloge:
Ivo Andrić – Matej Baškarad
fra Alojzije Perčinlić – Darko Smodek
Tugomir Alaupović – Nebojša Filipović
Abdulah Maglić – Mirko Adžaip

Glas iz off-a: Aleksandar Ristanović

Scenografija i kostimografija: Dragana Purković-Macan
Kompozitor i dizajn zvuka: Albert Bojan Savić

Prethodni članakFOTO: Prometna nezgoda u Nadiocima kod Viteza
Sljedeći članakPočinje glavni dio teniskog turnira u Kiseljaku