NK Vitez: Strepnje, nadanja i očekivanja

Hrvoje Barišić

Nogometni klub „Vitez“ nastavlja put po „trnju“, a hoće li konačno stići do zvijezda (ostanak u Premijer ligi op.a.) tek će se vidjeti.

Prošloga vikenda pred put u Široki Brijeg Vitežani su imali samo jedan cilj – pobijediti. Jer, samo pobjedom moglo se računati i na ostanak u Ligi. A računalo se, Širokom je u mislima samo Kup, protiv Viteza će igrati s „šarenom“ postavom… I računice su se pokazale točnim, a što je još važnije, cilj (0 : 1) je ostvaren. No, uz zacrtani cilj u susretu sa Širokim imali su  nadanja i očekivanja (dok se jednom ne smrkne, drugome ne svane), uvjereni su bili, Čelik će pobijediti Metalleghe i pobjedom u Širokom Vitez bi u preostala dva susreta sam (svoj majstor) odlučivao o svojoj sudbini. Naime, u takvom raspletu Metallleghe i Vitez imali bi isti broj bodova, a u slučaju da u preostala dva kola ostvare isti učinak Vitežani bi, zahvaljujući međusobno boljem omjeru, ostali u  Ligi. Cilj (pobjeda) u Širokom je ostvaren, a nadanja i očekivanja poraza Metalleghea u Zenici (0 : 0) nisu i u završnici borbe za ostanak ulaze Metalleghe  sa 30 a Vitez sa 29 osvojenih bodova. Pred ova dva sportska rivala su po dva teška iskušenja, a tko će biti sretniji i spretniji, tek će se vidjeti.

U Vitezu tvrde da imaju lakši raspored od rivala iz Jajca. Naime, Vitežanima u nedjelju u goste dolazi „bezbrižna“  Mladost a Metallegheu Široki s osvojenim Kupom ili pak razočarani neuspjehom. No, sigurno je, i u jednom i u drugom slučaju, neće biti „nabrijani“, niti posebno motivirani, vjerojatno s rezervnom postavom, što pak sugerira uspjeh Metalleghea i konačan rasplet između Vitežana i Jajčana u zadnjem kolu kada Vitez putuje u goste Olimpiku koji je već ranije prokockao sve svoje prilike za ostanak u Premijer ligi, a Jajčani putuju u goste, naglasiti ćemo, „bezbrižnoj“ Mladosti. E, sada je pitanje je li jedan bod na kontu Metalleghea „veći“ od, uvjetno rečeno, lakših protivnika koje, navodno imaju Vitežani, zaista je teško predvidjeti i prognozirati.. Jer, kada je ova završnica  u pitanju, doigravanje za ostanak u Premijer ligi, ništa se i ne može s nekom većom vjerojatnošću  i predvidjeti. Sve je, naime, moguće, pa i mogućnost da se u „neobranom grožđu“ nađe i Čelik koji još uvijek  ( s 31 bodom), „visi“ ali na „debljoj i čvršćoj grani“ od Metalleghea i  posebno od Viteza. Jer, ni Čelik u preostala dva kola nema „rekreacijske“ utakmice, dolazi mu u goste Olimpik a u zadnjem kolu putuje u goste Širokom..

Komu će na kraju sezone, kada je ostanak u Premijer ligi u pitanju, ostati „obojci“ a komu pripasti „opanci“ zaista je teško predvidjeti. Mjesto je jedno, a na njega s velikim nadanjima, očekivanjima i željama reflektiraju i Mladost i Vitez, pa i Čelik Jer, uđe li se u zadnje kolo sa sadašnjih bodovnih pozicija (pobjeda Čelika, Metalleghea i Viteza) sve je moguće.

Samo da bude sportski, bez „baba i stričeva“. Je li to u našem nogometu uopće moguće?

Prethodni članakU petak u Busovači promocija knjige „Od tvorca logora do radosti poricanja“
Sljedeći članakIzabrano novo vijeće Frame Vitez