NK “Vitez”: Na putu povratka ranijeg ugleda mladih selekcija

Nogometni klub Vitez dugi niz godina bio je prepoznatljiv po radu s mladim selekcijama, po dobroj i produktivnoj nogometnoj školi. Međutim, proteklih deset-dvanaest godina to nije bilo tako, rad s mladima više nije bio na ranijoj razini, nije više „fabricirala” dobro obučene i talentirane mlade igraće, pa se klub sve više oslanjao na nogometaše iz uže i šire regije.

No, ulaskom u Premijer ligu sve se više pozornosti poklanja mladim selekcijama, vrlo dobre rezultate bilježe kadeti u Premijer ligi, pioniri su uvjerljivi jesenski prvaci u županijskoj ligi u kojoj se natječu selekcije klubova iz Premijer, Prve federalne i Druge lige, bez izgubljenog boda, a sada dobre rezultate, nakon samo godinu dana vrijednog i sistematičnog rada, pokazuju i postižu najmlađa U – 10 selekcija ovoga kluba.

Viteške nogometne „tiće” vodi nekadašnji igrač NK Viteza, Robert Perković – Cober, trener s UEFA „B” licencom, četiri puta tjedno s dječacima radi na pomoćnom terenu Gradskog stadiona, a u ovo zimsko vrijeme u Gradskoj sportskoj dvorani.

„Dječaci su vrijedni, u školi dobri učenici, nekolicina njih su, neosporno, vrlo talentirani, što pokazuju na treninzima a i na nastupima sa vršnjacima u prijateljskim susretima jer organiziranog natjecanja za ovaj uzrast nema”, kaže Perković. A njegove riječi potvrđuju dva osvojena turnira u prosincu, u Vitezu i u Kaknju. U Vitezu su uvjerljivo osvojili turnir u konkurenciji sa „Maestralom” iz Jajca, s „Novim Travnikom” i s mjesnom NK Rijeka, dok im je to uspjelo u Kaknju u daleko jačoj konkurenciji. Naime, viteški „tići” najprije su pobijedili Mladost (Doboj) i Rudar (Kakanj), u polufinalu Sarajevo (2 : 0), dok je u finalu susret sa Selekcijom Škole nogometa „Tempo” iz Zenice završen rezultatom 4 : 4, a u izvođenju penala dječaci NK Vitez bili su uspješniji i pobijedili su 7:5 i osvojili pobjednički pokal.

Na ova dva turnira trener Perković je povjerenje ukazao: Leonardu Periću, Tomislavu Ivišiću, Mateju Aliloviću, Davidu Vidoviću, Toniju Mitroviću, Marinu Grabovcu, Borisu Batarilu, Josipu Franjiću, Saši Petroviću, Anti Aliloviću, Zvonimiru Plavčiću, Franji Lujiću, Toniju Badrovu, Andreju Vujeviću i Iliji Brkanu. A prema riječima trenera Perkovića i svi drugi mališani koji vrijedno i redovito treniraju neće biti uskraćeni za odgovarajuću minutažu.

Treba također naglasiti da će od proljetne sezone koordinator rada mladih selekcija, ujedno i trener juniorske momčadi, biti Valentin Plavčić, donedavni trener prve momčadi. Stoga se i s pravom očekuje organiziraniji, sistematičniji i kvalitetni rad i vračanje nogometne škole NK Viteza na staze uspjeha kojim je dugi niz godina išao.

Zvonimir Čilić