NK Vitez protiv Metalleghea u Banja Luci

Iz kola u kolo, iz utakmice u utakmicu u najavama slijedećeg susreta govori se, obećava, ukazuje, očekuje…o pobjedama, izbjegavanju poraza, o uplovljavanju  u mirne premijerligaške vode, o borbi do posljednjeg daha, jedan za sve, svi za jednog, o zloj kobi, (ne)sreći… i tko zna o svemu još, a bodova niotkud. I klub tone, tone…, „diše na škrge i jasno je, prijetnja je očigledna – ne promijeni li se nešto radikalno u igri, u odnosu prema igri, zalaganju…Vitez će potonuti u niži rang natjecanja.

A tko je to mogao predvidjeti prije 6 – 7 kola kada se, uz desetak bodova više od „utopljenika“, imao i povoljan raspored utakmica do kraja prvenstva i, ako ništa više, bar „obećavajuću“ igru. No, potpuno neočekivano, rekli bismo i neshvatljivo, protivničke mreže su postale začarane, uklete, (bod)ovi „sanak pusti, noge „drvene“, nišanske sprave napadača  pokvarene, zahrđale, a u zadnjih nekoliko kola „šteka“ i obrana. Nesreća, zla kob, nespremnost, psihološka nestabilnost…?

No, ne smije se zaboraviti da nekolicina standardnih i iskusnih igrača, pojačanja kako im se od  od njihovog dolaska u redove Viteza tepalo, igraju neprepoznatljivo, baš ništa na terenu ne daju, ili je bolje reći, „uzimaju“ svojoj momčadi, uz dobra primanja i mjesto nekomu tko bi ginuo za svoj klub od kojega živi, za priliku igrati u Premijer ligi. Možda sada i nije prilika upirati prstom u bilo koga, znaju „vrli momci“ na koga se to odnosi na koga se to odnosi, znaju to i navijači…!

Istina je također da su Vitez „stisle“ i ozljede, da je klupa (pre)tanka…, no poručuju navijači: Daj sve od sebe, gini za svoju momčad pa se  tvoje eventualno neznanje, nedostatak kvalitete, propusti, nesreća, sve će ti biti oprošteno. I navijači, stručni stožer, rukovodstvo kluba opraštaju, opraštaju…, upućuju, kume, ukazuju…, samo što ne mole, a na terenu se ništa ne mijenja. I u takvoj situaciji novinar se nađe u „neobranom grožđu“ – što i kako nešto pitati za najavu slijedeće utakmice. A ni onima koje želimo nešto pitati nije lako i najradije bi obje strane izbjegle o tomu govoriti i pisati. No, posao, profesionalnost traže i obvezuju drugačije,. Međutim, treba reći, u svakoj prilici, „i u dobru i u zlu“ trener Viteza Slaven Musa je na raspolaganju novinarima, a vidi se, nije to teško zaključiti, kako mu je, kako se osjeća.

„Istina je, svaka utakmica u proljetnom dijelu prvenstva za nas je bila vrlo važna, nekima smo čak stavljali predznak „obećavajuća“. Na žalost još ništa nismo odlučili, bara kada je naša momčad u pitanju a naš nedjeljni susret u Banjaluci s Metallegheom zaista ima težinu odlučujuće. Jer, osvojimo li (bod)ove mi bi se našli „na konju“, u neuporedivo boljoj situaciji nego što smo sada“, kazao je trener Slave Musa, te naglasio: Poznato je, već duže vremena smo bez nekih standardnih, ponajboljih, prvotimaca (Jevtić, Livančić … op.a), ozlijeđen je Bibić, za susret s Metallegheom zbog trećeg žutog ne možemo računati na Livaju. Pa i unatoč takvoj situaciji vjerujem u momčad s kojom za ovaj susret raspolažem. Iskreno se nadam da ćemo ovaj put, s voljom, angažmanom, kompaktnošću, čvrstinom u obrambenim redovima i u veznoj liniji i s više koncentracije i preciznosti u napadu odigrati dobru utakmicu i ostati neporaženi, a neću kriti, igrat ćemo na pobjedu“

Prokomentirao je Musa i konstataciju da nekoliko proljetnih utakmica nekolicina prvotimaca igra daleko ispod svoje razine i objektivnih mogućnosti:

„Istina je, neke smo utakmice odigrali lošije nego što to objektivno možemo i moramo. To uostalom, pokazuju i naše igre i naši postignuti rezultati. Sav rad podređujemo „otkrivanju“ i otklanjanju problema koji momčad sprječavaju  dati više,odigrati bolje. Radili smo  analize, razgovarali pojedinačno s igračima, održavali sastanke i rekao bih unatoč problemima s ozljedama i kartonima, izbor koji imamo je dovoljne kvalitete. Rekao bih, da smo, ako ne bolji od rivala s kojim se borimo za ostanak u Premijer ligi, onda u najmanju ruku s njima ravnopravni. Znam, to moramo pokazati i potvrditi na terenu. Vjerujem da će se ove moje riječi i tvrdnje u Banjaluci pokazati točnim“.

Prethodni članakPrva utakmica finala Kupa BiH na Koševu, uzvrat na Pecari
Sljedeći članakOdržan je 6.malonogometni turnir osnovnih škola, najbolji i najkorisniji igrač turnira Pavle Bonić