Njemačka priznaje sve više diploma, najviše iz BiH i Srbije

Njemačka traži obučene radnike, a tržište rada se sve više oslanja na strance. Usprkos pandemiji, njemačke vlasti su prošle godine priznale veći broj diploma nego ranije. BiH i Srbija su na vrhu tog popisa. 

Prošle godine Njemačka je potpuno ili djelomično priznala oko 44.800 stranih diploma, kažu podaci njemačkog zavoda za statistiku. To je pet posto više nego u 2019. godini, usprkos pandemiji koja se 2020. obrušila na njemačko gospodarstvo, piše Deutsche Welle.  Većina kvalificiranih stranih radnika došla je iz europskih zemalja izvan Europske unije.

Globalni popis od oko 150 država predvodi Bosna i Hercegovina, a prati je Srbija. Naime, njemačke vlasti priznale su 3.600 zahtjeva za nostrifikaciju iz BiH i 3.400 iz Srbije. Na trećem mjestu je Sirija sa 3.100 priznatih zahtjeva. Kao i ranije, najviše se traže medicinari – oko dvije trećine priznatih diploma su iz te branše.

To uključuje oko 15.500 njegovatelja i bolničara, kao i 7.600 liječnika. Njemački dužnosnici priznali su diplome još oko 3.300 učitelja i odgajatelja, kao i nekih 2.500 inžinjera.

Iako broj priznatih zahtjeva raste, njemački statističari također primjećuju kako je prošle godine manje ljudi zatražilo nostrifikaciju diplome – nekih tri posto manje nego 2019. godine.

Njemačka ministrica za obrazovanje Anja Karliček je ipak optimistična i kaže kako je za veliki broj zahtjeva za nostrifikaciju zaslužan i novi zakon o migraciji stručnih radnika donesen u ožujku 2020. Novo zakonsko rješenje olakšava migrantima da se u Njemačkoj bave poslovima za koje su se školovali.