Njemačka donosi najrigoroznije mjere dosad?!

Njemačka bi uskoro mogla uvesti strože mjere, a vodit će se i pregovori o obaveznom cijepljenju protiv koronavirusa.

Kancelarka na odlasku Angela Merkel i njezin vjerojatni nasljednik Olaf Scholz danas će održati sastanak s regionalnim čelnicima, a očekuje se uvođenje strožih mjera za necijepljene te ograničavanje okupljanja. Među mjerama koje se spominju je širenje primjene pravila 2G (pristup za cijepljene i one koji su preboljeli covid-19) i na trgovine, kao i ograničavanje održavanja velikih okupljanja. Moguće je i zatvaranje kafića, restorana i noćnih klubova.

Osim toga, uz postojeću obvezu cijepljenja za određene ustanove, uskoro bi mogla biti uvedena i opća obveza cijepljenja. Ako o tome bude postignut dogovor, morat će ga potvrditi Parlament.

Budući njemački kancelar Olaf Scholz (SPD) najavio je da bi već do kraja godine mogla biti pokrenuta procedura za donošenje zakona o uvođenju opće obveze cijepljenja. Kako je rekao, zastupnici bi kod glasanja bili odriješeni stranačke stege i glasali po savjesti. Takav način izjašnjavanja u Bundestagu primjenjuje se kod etički osjetljivih pitanja, prenosi Index.hr.

Njemačka je jučer zabilježila 446 smrtnih slučajeva od posljedica korone, što je najveći broj u posljednjih devet mjeseci. U zadnja 24 sata ima 73.209 novih slučajeva. Pokrajine u kojima su na vlasti stranke Unije (CDU i CSU) i Zeleni zatražile su od savezne vlade “brzo pokretanje” priprema za uvođenje opće obveze cijepljenja.

Kako se može zaključiti iz prijedloga SPD-a, koji uskoro preuzima vlast na saveznoj razini, ta bi obveza mogla stupiti na snagu početkom veljače iduće godine. Na videokonferenciji su premijerke i premijeri saveznih pokrajina, zajedno s kancelarkom na odlasku Angelom Merkel i budućim kancelarom Scholzom, vijećali o aktualnoj pandemijskoj situaciji nakon što je objavljena presuda Saveznog ustavnog suda o lockdownu. Sud je zaključio da su mjere za suzbijanje korone u trećem valu pandemije, kojima je znatno ograničen javni i privatni život građana, bile u skladu s Ustavom.

Prije videokonferencije su Merkel i Scholz predstavili novi krizni stožer za suzbijanje pandemije. On bi trebao biti što prije formiran i “jačati koordinaciju i suradnju u upravljanju kampanjom cijepljenja, u isporuci i raspodjeli cjepiva”.