Nitko neće biti obvezan koristiti EU covid certifikat

Dužnosnici Europske unije sastali su se danas da bi razgovarali o napretku u pogledu covid-19 certifikata kako bi se građanima pomoglo da slobodnije putuju širom 27-članog bloka i otvori ljetni turizam.

Iako dužnosnici EU naglašavaju da neće diskriminirati one koji nemaju certifikat, zemlje ovisne od turizma, poput Grčke, nadaju se da će dogovor biti postignut do kraja lipnja, prenosi Reuters.

Covid certifikat bi besplatno izdavale zdravstvene vlasti u zemljama EU ljudima koji su primili cjepivo, imaju negativan test ili su se izliječili od covid-19, prenosi Tanjug.

Nitko neće biti obvezan koristiti EU certifikat, priopćeno je iz Europskog parlamenta.

Zastupnici EU dizajniraju certifikat zajedno s Europskom komisijom i pregovaračima vlada EU.

Portugal, koji predsjedava EU, nada se političkom dogovoru o sporazumu do kraja svibnja koji će omogućiti da certifikat bude operativan do 21. lipnja.

Pregovarači moraju odlučiti hoće li brži, ali manje taočni, covid-19 antigenski testovi biti uključeni u certifikat.

Europska komisija predlaže da se oni nazovu digitalni zeleni certifikati, dok Europski parlament predlaže da budu EU covid-19 certifikati.

Pregovarači EU moraju se dogovoriti hoće li sva cjepiva biti validna za izdavanje certifikata ili samo one koje je odobrila Europska agencija za lijekove.