Nisu prošle izmjene Zakona o RTV sustavu! HDZ BiH: Ili kanal na hrvatskom jeziku ili ništa!

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta BiH nisu podržali Zahtjev zastupnika Mirsada Mešića koji je predložio izmjene Zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu BiH po hitnom postupku. Izmjene nisu usvojene jer nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske.

Izmjene Zakona o RTV sustavu ili propast sustava javnog emitiranja?

Zastupnici su za Prijedlog izmjena Zakona o RTV sustavu po hitnom postupku dali 25 glasova, dok je devet zastupnika bilo protiv. Međutim, kako su protiv zakona bili predstavnici SDS-a, a zastupnici SNSD-a nisu bili na sjednici, nije bilo entitetske većine za usvajanje izmjena zakona, izvijestila je BHRT. Tijek rasprave navodio je na to da odluka o izmjenama zakona neće biti prihvaćena.

U novoj točki dnevnog reda, zastupnici su prihvatili da iznos RTV pristojbe ostane 7,50 KM.

Mirsad Mešić (SDP) predložio je izmjene Zakona o javnom RTV sustavu kojima bi bio omogućen nastavak prikupljanja RTV pristojbe u aranžmanu telekom operatera u BiH. Taj bi Zakon, prema traženju Mešića, trebao biti usvojen po hitnom postupku, kako ne bi došlo do kolapsa javnog emitiranja u BiH.

Mešić je u obrazloženju predložene izmjene podsjetio da su se tri javna RTV servisa – BHRT, RTRS i FTV obratila Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara s prijedlogom da i po isteku roka za naplatu RTV pristojbe putem telekom operatera bude nastavljeno ubiranje pristojbe po postojećem modelu do uspostavljanja novog. To bi, prema Mešićevom mišljenju, ostavilo mogućnost da ovaj način naplate RTV pristojbe traje neograničeno dugo, zbog čega je on predlaže rok od šest mjeseci, ocjenjujući da je to dovoljno da bude definiran novi model.

SDS i HDZ BiH protiv hitnosti usvajanja zakona i protiv sadržaja zakona

Zastupnica Aleksandra Pandurević (SDS) rekla je da njena stranka neće podržati ovaj zahtjev, posebno njegovu hitnu proceduru. Ona je rekla kako je odgovornost za nastali problem na Upravnom odboru RTV sustava, koji se nije dovoljno unio u problem. Sastali su se pet puta u godini dana, ali uzeli sve pare za godinu dana, tvrdi Pandurević. Neka uzmu inkasante i naplaćuju pristojbu, zatražila je Aleksandra Pandurević.

HDZ BiH: Ili kanal na hrvatskom jeziku ili ništa!

HDZ BiH također neće podržati izmjene Zakona o RTV sustavu jer, kako su istakli, neće podržati ništa dok ne bude riješen problem nezadovoljstva hrvatskog naroda javnim RTV emiterima. Iz HDZ-a traže da Vijeće ministara dostavi sustavni zakon o Javnim emiterima. Do tada neće glasati ni za kakvo rješenje. Zastupnici HDZ-a na kraju su izravno rekli svima u BiH da neće glasati ni za jedno rješenje dok se Hrvatima ne omogući kanal na hrvatskom jeziku, kakve imaju, i druga dva konstitutivna naroda.

“Tražimo da javni emiteri budu profesionalni, ali ne možemo im uskratiti sredstva”, smatra Zaim Backović (BPS). Treba raditi na tome da javni emiteri budu istrgnuti iz ralja politike, a to na način kako predlažu drugi neće biti slučaj. “Moramo im stvoriti uvjete da budu neovisni i da mogu živjeti”, smatra Backović.

Ministar prometa i komunikacija Slavko Matanović naglasio je da se u slučaju naplate RTV pristojbe ne radi o trajnom rješenju, već o privremenoj mjeri koja će biti na snazi do mjeseca listopada. Taj rok će omogućiti ministarstvu komunikacija da napravi kvalitetan zakon. Zbog toga je on zatražio da zakon bude usvojen u hitnoj proceduri.

Damir Arnaut (SBB) je rekao kako će njegova stranka podržati zakon o RTV-u, jer Bosni i Hercegovini treba jak javni servis. Zastupnici DF-a glasat će za ali vidi se da netko želi propast javnih emitera. Treba dati novom ministru da uradi posao, smatraju iz ove stranke. Šefik Džaferović (SDA) predlaže da Zakon bude usvojen, ali i poziva da se posegne za alternativnim rješenjima, ako zastupnici danas ne podrže Zakon o RTV sustavu.

“Od 26. travnja Javni RTV servis neće moći funkcionirati”, upozorio je Džaferović.